X. Magyarország Barátai Konferencia

A Magyarország Barátai Alapítvány, a Hungary Today és az Ungarn Heute hírportál kiadója, 10 éves jubileumi konferenciáját tartotta Budapesten. Az esemény a Kuratórium Elnöke, Vizi E. Szilveszter megnyitó beszédével kezdődött.

Vizi E. Szilveszter üdvözölte a résztvevőket, majd arról mesélt, hogy bárhol élt a múltban, az Egyesült Államoktól Németországig, miután kollégái megtudták, hogy magyar, tisztelet és szeretet vette körül. Rámutatott a magyar tudósok elképesztő munkájára a világban, megemlítve friss Nobel-díjasainkat, Karikó Katalint és Krausz Ferencet. A Kuratórium elnöke kiemelte, hogy Budapest a világ minden magyarjának fővárosa, melyre büszkék lehetünk, és amely erre a két napra a konferenciára a világ minden tájáról idelátogató magyar találkozóhelyévé vált.

Büszkén mutatott rá, hogy a Magyarország Barátai Alapítvány számos könyv kiadója is. Ezek közül kiemelte az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóján megjelent a Magyarság Decrétuma c. kötetet, amelynek zárszavát Dr. Sulyok Tamás írta, aki akkor az Alkotmánybíróság elnöke volt, és aki jelenleg a magyar köztársasági elnök.

   

A program Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes előadásával folytatódott, aki a „Kapcsolatok erősítése a határon túli és a szórványban élő magyarokkal” címmel adott elő. Az előadást a konferencia résztvevőinek kérdései követték.

A következő előadó Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője volt, aki a „Magyarország 20 éve az Európai Unióban” címmel tartott előadást, melyben hangsúlyozta, hogy nem kérdés, hogy hol a helyünk a világban, Európa szívében, 1000 éve fennálló államiságunk nem csak szimbólum, hanem kapocs is. Magyarország mindig is Európa barátja volt, és az is marad. Más kérdés, hogy kritikus nemzet vagyunk, ami nem mindig felel meg Brüsszel és a külföldi sajtó elvárásainak, fejtette ki a képviselő. Kitért arra is, hogy nemzeti konszenzus van Magyarország EU-tagságáról, nincs olyan nagy párt, amely ezt ne támogatná. A magyarok statisztikailag az uniós átlagnál jobban támogatják az EU-tagságot.

Győri Enikő több, az Uniót érintő téma között beszélt a Green Deal politikáról is, melytől véleménye szerint, az egész európai gazdaság szenvedni látszik. Európa elvesztette versenyképességét, és a mezőgazdaságot nevezték meg a zöld célok elérését akadályozó fő tényezőnek. Eközben a gazdálkodókat túlterheli az adminisztráció, és nincs idejük termelni. A tömeges tiltakozások hatására egy kicsit enyhítettek a szabályokon, de lenne még min javítani.

Az EU jövőjére most egy föderalista javaslat született, amelyben már nem is szerepelnének a tagállamok. Ez egy német-francia javaslat, amely nagy visszhangot fog kiváltani. Az előadást a résztvevők kérdései követték.

A konferencia első napját a Magyarország Barátja Díjátadó ünnepsége zárta. A díjakat: C. Szabó Katalin, Fodor-Lengyel Zoltán, és a clevelandi Bocskai Rádió kapta.

A konferencia első napjáról összefoglaló a Hungary Today cikkében is olvasható: https://hungarytoday.hu/10th-friends-of-hungary-foundation-conference-opens-its-doors/

A konferencia második napján az előadások sorát Bényei Katalin nyitotta. Az ügyvezető igazgató asszony visszatekintett az elmúlt tíz év konferenciáinak a történetére, majd beszámolt a tavalyi találkozó óta az alapítványban történt eseményekről, rendezvényekről.

Deme Dániel kommunikációs igazgató, az Ungarn Heute és a Hungary Today főszerkesztője a sajtószabadság kérdését járta körül előadásában, valamint beszélt arról, hogy a Magyarországról alkotott kép kialakításában mennyire fontos szerepe van a sajtó mellett az egyénnek, az egyéni találkozásoknak. Az alapítvány tagjainak, a konferencia résztvevőinek alapvető küldetése kell hogy legyen az, hogy az országról minél több valós információ jusson el az emberekhez világszerte.

Ezt követően egy két részből álló panelbeszélgetést hallgattak meg az érdeklődők, melyet alapítványunk kuratóriumának tagja, Fodor István vezetett. Az első Magyarország és az Európai Unió, a második Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatát, viszonyát vizsgálta. Az előbbiben Fodor-Lengyel Zoltán Spanyolországból, Szabados Gábor Ausztriából és Martony Ágnes Skóciából mondta el véleményét. A beszélgetőpartnerek meglátása szerint az Unió válságban van, a bővítés után nem volt még idő újra gondolni a működését. A magyar politika megítélése többnyire negatív, ez ellen az egyén a saját szociális hálóján keresztül tud bármit is tenni, beszélgetésekkel tisztázni a félreértéseket.

Az amerikai- magyar viszonyról Tulipán Sarolta Atlantából, Végh Sándor Washingtonból, és Nagy L. Ákos New Jerseyből osztotta meg meglátásait. Egyetértettek abban, hogy évtizedek óta fennálló gazdasági és katonai kapcsolatok jók, a diplomácia területén vannak nézeteltérések. Az utóbbi időben Magyarországról a médiában negatív hírek jelennek meg. Megoldást jelenthet a kölcsönösség elve alapján a kölcsönös tisztelet hangsúlyozása, és a finomabban megfogalmazott diplomáciai üzenetek.

A beszélgetések után a résztvevők kérdéseket tettek fel az előadóknak.

 

Délután a Sándor- palotában Sulyok Tamás köztársasági elnök és felesége Nagy Zsuzsanna fogadta a konferencia résztvevőit. Sulyok Tamás szórványmagyarság képviselőihez szólva az összefogás fontosságáról beszélt, mert mint mondta, a jó emberek hangja, ha egyenként halljuk, elnyomható. Amikor a magyar álláspontról beszélünk, közös értékeinket érdemes megosztani a világgal, mely a hit, szuverenitás, béke, család, közösség, igazságosság, együttérzés és egyetértés. Megköszönte a konferencia résztvevőinek, hogy munkájukkal segítik az ország elfogadását, jobb megértését, és képviselik, közvetítik, szerte a világban az évezredes magyar kultúrát.

Rövid beszéde után a diaszpóra különböző szervezeteinek képviselői személyesen is beszélhettek az államfővel.

A látogatásról részletes beszámoló a Hungary Today cikkében található angol nyelven: https://hungarytoday.hu/president-sulyok-welcomes-guests-from-the-friends-of-hungary-foundation/

Visszatérve a konferencia helyszínére a résztvevők még három előadást hallgattak meg. Az elsőt Pigniczky Réka újságíró, filmrendező és producer tartotta a Memory Projectről, melynek egyik megalkotója. Ennek a programnak a keretében a második világháború, illetve az 1956-os forradalom után kivándorló magyarok történeteit rögzítik filmen. Ezek is fontos történelmi dokumentumok, melyek személyességük révén segítenek jobban megérteni, közelebb hozni a hallgatót az adott korszak eseményeivel. A filmrendező bemutatta egy más jellegű munkáját is, melyet a Kaláka együttes 50 éves fennállásáról készített.

A délután második előadója Lendvai-Lintner Imre a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke volt. A szövetség 4 földrészen, 14 országban tevékenykedik. 66 csapattal rendelkeznek, és az utóbbi évek kivándorlási hullámának köszönhetően új csapatok is formálódnak Írországban, Angliában, Luxemburgban és Németországban. A konferencia alapkérdésére, mely szerint mit tehetünk azért, hogy az országról alkotott negatív kép jobb legyen elmondta, hogy nagyon fontos az egyének szerepe. A kisebbek az iskoláikban néptáncokat és népviseletet mutathatnak be, a nagyobbak már magyarázatokkal is szolgálhatnak egyes felvetésekre, melyet közvetlen környezetüktől kapnak. Fontos, hogy korosztályuknak megfelelő, érthető válaszokat kapjanak, ezért nagyon fontos a válaszadó naprakész információval rendelkezzék.

A konferencia záróelőadását Kocsis Károly akadémikus, Széchenyi-díjas geográfus tartotta A magyar világdiaszpóra jelene és múltja címmel. A téma a középkortól mutatta be a magyarok vándorlását a folyamatosan változó országhatárokon belül és kívül. Kocsis Károly adatokkal, térképekkel szemléltetve beszélt a migráció és emigráció külső és belső politikai, gazdasági okairól, melyek meghatározták a népesség vándorlásának időszakait a középkortól napjainkig.

Az idei találkozót két kulturális program zárta. Az egyik a nagykárolyi Rekettye Egyesület nagysikerű táncbemutatója volt. A 30 éve alakult Rekettye néptáncegyüttes berkeiben több generáció nőtt fel. Jelenleg öt korcsoportban összesen 120 gyermek, fiatal és felnőtt táncol.  Színpadi produkciójukban gyönyörű népviseletben mutatták be néprajzi tájegységük, Szatmár vármegye, valamint Erdély egyes vidékeinek magyar táncait, népdalait, balladáit. 

              

Vasárnap a Magyar Zene Házába látogattak el a konferencia résztvevői. Több csoportban járták be a japán Sou Fujimoto által tervezett épületet, mely szoros kapcsolatban áll környezetével. A túravezetők nagy lelkesedéssel meséltek az épület formájából fakadó, egyáltalán nem egyszerű építkezésről, a különleges megoldásokról, és legalább akkora lelkesedéssel válaszoltak tagjaink kérdéseire. A Hangdóm különleges vizuális és zenei látványa is felejthetetlen emléke lett a résztvevőknek.