• Kocsis Károly

  A kuratórium tagja

  Kocsis Károly geográfus, kutatóprofesszor, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. Tudományos (etnikai földrajzi, kartográfiai) kutatásának és tudománypolitikai tevékenységének középpontjában a Kárpát-medencei magyarság és a magyar diaszpóra áll. A CSFK Földrajztudományi Intézetének (korábban MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének) igazgatója (2010 óta), a Miskolci Egyetem MFK Földrajz-Geoinformatika Intézetének professzora (2002 óta), igazgatója (2007 óta). Az MTA nemzetpolitikai apparátusa, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke (2011 óta). Magyarország Nemzeti Atlasza főszerkesztője, a szerkesztőbizottság elnöke. Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosa (2014) Széchenyi díjas (2023). Számos hazai és külföldi tudományos társaság tiszteleti tagja.

 • Fodor István

  A kuratórium tagja

  Széchenyi-díjas, Puskás Tivadar- és Gábor Dénes-díjas villamosmérnök, 1991-ben az Ericsson magyarországi cégének alapítója, 2002-ig vezérigazgatója, majd 2008-ig elnöke. 1998 és 2000 között az IEEE mérnöki világszervezet magyarországi szekciójának elnöke. A Magyar-Európai Üzleti Tanács (HEBC) egyik alapítója, majd elnöke, 2004- 2007 között az EU Kutatási Tanácsadó Testületének tagja. Tagja volt a Sólyom László, köztársasági elnök által felkért négytagú Bölcsek Tanácsának. Az ELTE, majd a SOTE gazdasági tanácsának tagja, elnöke. 2010- től 2012 októberéig a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatóságának elnöke. 2018-2022 között miniszteri tanácsos. A Széll Kálmán Alapítvány társalapítója, 2005-2011 között kuratóriumi elnöke. Az 1998-as év menedzsere, Óbuda és Mátészalka díszpolgára, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetettje. A Magyarország Barátai Alapítvány Kuratóriumának tagja.

 • Martonyi János

  A kuratórium tagja

  Egyetemi tanár, politikus, ügyvéd, nemzetközi választott bíró, számos könyv, tanulmány és cikk szerzője: a nemzetközi kereskedelmi jog, a versenypolitika és versenyjog, az európai integráció és integrációs jog, a közép-európai együttműködés, a globális szabályozások és a nemzetközi kapcsolatok területén. Az állam- és jogtudományok doktora (1967). 1987-től oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 1996-ban a Közép-Európa Egyetemen. 1990-től 1991-ig közigazgatási államtitkár a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumában, 1991 decemberétől 1994 júniusáig közigazgatási államtitkár a Külügyminisztériumban. 1994-től 1998-ig vendégprofesszor a Brugge-i és Natolin-i College of Europe-on. 2000-től 2009-ig a Szegedi Tudományegyetemen a Nemzetközi Magánjog és Nemzetközi Gazdasági Jog tanszékvezető egyetemi tanára. 1998-2002, valamint 2010-2014 között Magyarország külügyminisztere. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa.

 • Megyesy Jenő

  A kuratórium tagja

  Megyesy Jenő az Alapítvány kuratóriumának a tagja. Magyarországon született, 1956-ban Ausztriába menekült a család, ahonnan az Egyesült Államokba emigráltak. Ott nőtt fel és szerzett diplomát politikai tudományok szakon, majd jogi diplomát is szerzett. A Bécsi Egyetemen is tanult. Dolgozott a Coloradoi Igazságügyi Minisztériumban/Ügyészségen, majd sikeres ügyvédi karriert épített fel, ahol elsősorban környezetvédelmi joggal foglalkozott. A Saunders, Snyder, Ross and Dickson ügyvédi iroda elnöke és részvényese lett, majd a Dufford & Brown denveri ügyvédi iroda igazgatója. 1994 és 2010 között Magyarország tiszteletbeli főkonzulja volt Coloradoban. Több non-profit és jótékonysági szervezetben volt aktív. Nyolc éven át Magyarország miniszterelnökének főtanácsadója, jelenleg egy olajvállalat tanácsadója Colorádóban.

 • Vízkelety Mariann

  A kuratórium tagja

  Jogász, először bíróként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott, majd ügyvédként tevékenykedett. A Miniszterelnöki Hivatal Miniszterelnöki Kabinetirodájában dolgozott. Később a Miniszterelnöki Hivatalban a Gazdasági- és társadalompolitikai titkárság vezetőjeként, majd ezután a hivatal titkárságvezetőjeként dolgozott. 2004-2010 között az Országgyűlés Hivatalának szakmai főtanácsadója. 2010-től 2012-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, 2012-től a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese. 2015-2020 között az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára volt. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke.

 • Vizi E. Szilveszter

  A kuratórium elnöke

  Vizi E. Szilveszter az Alapítvány kuratóriumának elnöke. Széchenyi nagydíjas farmakológus, orvos, egyetemi tanár, Professor emeritus, az MTA rendes tagja. A gyógyszerterápia és ideg-tudományok nemzetközileg elismert kutatója. Tanított többek között a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a New York-i Albert Einstein Egyetemen. Számos külföldi egyetem díszdoktora, és több külföldi akadémia illetve tudományos társaság tagja. Vizi Professzor 1996-2002 között a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, majd 2008-ig elnöke. Jelenleg a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tiszteletbeli elnöke, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Kuratóriumának tagja, 2020-tól a Magyar Atlanti Tanács tiszteletbeli elnöke. Több mint 450 tudományos cikk szerzője, vagy társszerzője, és több könyv szerzője. Vizi professzor ismert jelentős tudományos ismeretterjesztő tevékenységéről.