VIII. Magyarország Barátai Alapítvány konferencia

Több mint 20 országból érkező elkötelezett emberek, akik tenni akarnak és tudnak Magyarországért, a hétvégén Budapesten találkoznak a Magyarország Barátai Alapítvány VIII. konferenciáján. A rendezvényt pénteken délután a Pesti Vigadóban az alapítvány elnöke, Vizi E. Szilveszter nyitotta meg.

Az alapítvány tagjait egy szellemi impulzus köti össze, magyarok vagy magyarszeretőek - hangsúlyozta az alapítvány elnöke, majd köszöntötte Csák János kulturális és innovációs minisztert, akinek előadásával kezdetét vette a háromnapos programsorozat.

Vizi E. Szilveszter szavait idézve Csák János hangsúlyozta, hogy a kultúra tágabb értelemben az, ami összeköt bennünket. Magyarország jövője azon múlik, hogy a magyar szellemi tőkét úgy tudjuk-e hasznosítani, hogy az további profitot termeljen Magyarországon - mondta.

Csák szerint a Kulturális és Innovációs Minisztérium a jövő minisztériuma, mert a minisztérium eredményei nem rövid távon, hanem 3, 5 vagy akár 10 év múlva lesznek láthatóak.

Amikor utakat építünk, először a miért kérdésére kell választ adni, majd a hogyan kérdésére - magyarázta a politikus. Előadásában arról beszélt, hogy a Fidesz politikája a miért kérdésre négy örök emberi jóval válaszol: az összetartozás kötelékével, a gondoskodás képességével, az előbbi kettőhöz szükséges kiegyensúlyozottsággal, valamint a békével és biztonsággal.

A hogyan kérdésre az első válasz az, hogy a társadalmat újra kell építeni, és ez a családokon keresztül történik, amelyeknek megfelelő családpolitikára van szükségük - hangsúlyozta a politikus. Azt is biztosítani kell, hogy az anyák szabadon dönthessenek arról, hogy mikor térnek vissza a munkaerőpiacra. A családok pénzügyi helyzetét adókedvezményekkel és az adóalap csökkentésével kell javítani.

Ez a fajta családpolitika erős gazdaságot feltételez, ami a vállalkozások fejlesztését jelenti - hangsúlyozta Csák. A cél a sok exportképes KKV az erős gazdaság érdekében, amelyhez elengedhetetlen az innováció. A KKV-rendszeren belül műhelyeket kell létrehozni, és hatékonyabbá kell tenni az információcserét, hogy több innováció jöjjön létre - magyarázta.

A felsőoktatás nagyon fontos eleme ennek az értékláncnak, ezért a kormány egyetemi alapítványokat hozott létre. A kormány a magyar GDP 2 százalékát fordítja az egyetemi kutatások támogatására, és ezen az ukrajnai háború sem fog változtatni - hangsúlyozta.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök stratégiai tanácsadója a VIII. Magyarország Barátai Alapítvány konferencián beszélt Magyarország stratégiájáról, szerepéről és lehetőségeiről a változó világrendben.

Vizi E. Szilveszter köszöntőjében elmondta: "Merjünk magyarok lenni! Miért? Ez egy kis ország, ezeréves államisággal. Kis ország, de nagy nemzet, nagyon sokat adtunk a világörökségnek tudományban, zenében, irodalomban, sportban sokkal többet, mint ami lélek számunkból vagy akár gazdasági helyzetünkből következik. Igen erre büszkének kell lennünk, említhetném 1848-at, vagy előtte a török elleni védő harcot, vagy 1956-ot. 1989 határnyitás és 2016 határzárás, az egyikért dicséretet kaptunk másikért elítéltek minket pedig mindkettőben Európát szolgáltuk."

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az ókori görögök úgy vélték, hogy a világ két állapotból áll, a kozmoszból és a káoszból, és a kormány szerint a világ jelenleg a rendezett kozmoszból a káosz felé halad, amelyben nincsenek viszonyítási pontok.

"A mi felelősségünk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, de valószínűleg meg fog történni" - mondta. Orbán Balázs szerint a világjárvány, a háború és a hidegháborús logika visszatérése nem elszigetelt események, hanem a fent említett globális átmenet részei.

Hangsúlyozta, hogy a történelem azt mutatja, hogy amikor a világrend a kozmoszból a káoszba került, a főszereplők reakciója a blokkok kialakulása volt. "A magyar történelem ezer éve azt mutatja, hogy ez nem jó Magyarországnak. Minden eszközzel abba az irányba kell terelnünk az eseményeket, hogy minél később és minél kevésbé kerüljön sor a blokkok kialakítására" - mondta a politikus. Ha a blokkok megalakulnak, a stratégiai cél az, hogy Magyarország és térsége autonóm legyen. "Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy teljesen elszigetelt terület akarunk lenni, amely semmit sem vesz észre a világ többi részéből, természetesen részt akarunk venni a szövetségekben" - tette hozzá.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy Magyarország csak akkor tud szerepet játszani a világban, ha az ország gazdaságilag, katonailag, politikailag és kulturálisan jól teljesít.

Az ukrajnai háborúról Orbán Balázs azt mondta, hogy a nagyhatalmak többsége profitál ebből a háborúból, de Európa csak veszíthet. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem a háború meghosszabbítását, hanem a békét támogatja. Arra is rámutatott, hogy az EU szankciói Európát jobban sújtják, mint Oroszországot.

Az első napon átadták a Magyarország Barátja Díjat is. Az idei év díjazottjai: Miska János, Dr. Papp Aykler Zsuzsanna és az Amerikai Magyar Koalíció.

A konferencia második napján Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke köszöntötte az alapítvány vendégeit beszédében, amelyben a családi értékeket és a nemzeti közösséghez való hűséget hangsúlyozta.

"Aki veszi a fáradtságot, hogy megismerjen minket, megtudja, hogy Magyarország barátjának lenni talán nem is olyan nehéz, hanem hálás feladat és elkötelezettség" - mondta az elnök. Az államfő hangsúlyozta, hogy sok barátunk van szerte a világon, és egyre többen vannak, de egyik feladatunk, hogy hangosabbá tegyük barátaink hangját.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország barátai talán csendesebbek voltak, mint kellett volna, vagy csendesebbek, mint azok, akik nem ismerik Magyarországot, és ezért nem szeretik annyira - mondta Novák Katalin, aki köszönetet mondott a magyar baráti közösségnek a támogató nyilatkozatokért és azért, hogy a világ megismerhette Magyarországot.

Az elnök beszélt a családalapítás és a teljes szakmai élet összeegyeztethetőségéről, a fiatal tehetségeket támogató Peregrinum ösztöndíjprogramról és a családbarát Magyarország építéséről is.

Kiemelte, hogy az elmúlt tíz év családbarát intézkedései nem voltak hiábavalóak, hiszen a világon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma. Ma kétszer annyi fiatal köt házasságot, mint tíz évvel ezelőtt.

Felidézte, hogy családbarát elnökök hálózatát indította el, hogy a családot mint perspektívát nemzetközileg vonzóvá tegye.

Az elnök beszélt arról is, hogy Magyarország támogatja a világszerte üldözött keresztényeket, valamint az ukrajnai háborúról és az előttünk álló kihívásokról. Rámutatott, hogy a háború Magyarország déli határain, a Nyugat-Balkánon mintegy húsz évvel ezelőtt ért véget. Magyarország olyan ország, amely a második világháborút követő három évtizedben kétszer is megtapasztalta a háborút a közvetlen szomszédságában.

Vizi Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy nemzeti létünk fennmaradása a családokon múlik, a Kárpát-medencében és a világban élő családokon. Úgy fogalmazott, hogy a magyar családok szerte a világon a magyar kultúra és a magyar nyelv hordozói, ami különlegessé és hihetetlen összetartó erővé tesz bennünket Európa közepén.

Az elnöknél tett látogatás után a tagoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a Friends of Hungary Expón bemutassák a diaszpórában végzett munkájukat. Sok standon megmutatták, hogy mivel foglalkoznak magánemberként vagy egy külföldi magyar szervezetben.

Ezt követték a "Magyar szervezetek a diaszpórában", "Magyar kultúra és tudomány a világban", "Közép-európai munkacsoport" című szekcióülések, ahol a tagok megoszthatták gondolataikat a témával kapcsolatban.

A konferencia harmadik napján a vendégek ellátogattak a martonvásári Brunszvik-kastélyba.

Csatolt képek