Szatmári táncokkal bővült az 'I dance Hungary' oktató videó sorozat

Az új oktató anyagok bevezetnek bennünket a verbunk és a csárdás világába Nagyecsedről és Tyukodról, Végső Miklós mester táncórái segítségével, amelyet a 2019-es Rákóczi Táborban vettek fel.

Az 'I dance Hungary' sorozat célja a hídépítés a magyar diaszpóra számára, elsősorban azokra gondolva, akik nem beszélik a magyar nyelvet, de érdeklődnek a magyar néptánc és a magyar néphagyomány iránt.

A táncház mozgalom a 21. század legfontosabb tényezőjévé vált a magyar diaszpóra összetartásában, valamint a magyar kultúra megőrzésében azok számára, akiknek nincs más kapcsolatuk az anyaországgal.

Az oktató anyagokat - amelyek három régió, Szék, Somogy és Szatmár hagyományos táncaira helyezik a hangsúlyt, a magyar néptánc mesterei készítettek. Kovács Norbert "Cimbi" táncigazgató mellett Szabó Szilárd "Sziszi", Szabó Rubinka és Végső Miklós táncoktatók kalauzolnak minket a táncok világában.

Három kamerával rögzítették a tananyagot, külön-külön fókuszálva a felső test mozgására, a lábakra, és az egész testre. A táncokat jól ismert népzenészek kísérík hangszeren. A weboldalnak egy dal szekciója is készült, ahol a népdalok karaoke változata található meg, angol fordítással.

Kaszás Fanni 2020.02.11.

Fotó: I Dance Hungary Facebook