Rákóczi Gálabál Torontóban - 2018

A nyugati magyar diaszpóra egyik legtekintélyesebb és legnagyobb jelentőségű egyesülete, 1953-ban, a Rákóczi Szövetség néven indult, majd az Alapítvány nevet felvevő szervezet alapvető célkitűzése változatlanul a magyar ifjúság támogatása, különös hangsúlyt helyezve az elcsatolt területeken élő magyar fiatalok felkarolására. Azért indították el az ösztöndíj programot is, hogy a határon túli, hátrányosabb anyagi körülmények között élő magyar fiatalok tovább tudjanak tanulni. Az utóbbi 15 év alatt étkeztetési programot is folytatnak Kárpátalján és Erdélyben.

A legelső résztvevők ma már felnőttek és a Rákóczi-család kör büszke, tehetséges, fáradhatatlan szervezői, segítői az évente megismétlődő, életre szóló élménynek. Ez talán a legeslegnagyobb nyeresége ennek a programnak. Az, hogy sok-sok magyar fiatal átérzi azt a felemelő érzést, hogy nincsennek egyedül és vannak emberek a világban, akik törődnek sorsukkal.

Az idei bál fővédnökei között találjuk Kanada miniszterelnökét, Justin Trudeau-t, valamint Ontario tartomány miniszterelnökét, Kathleen Wynne-t. Mindketten levélben méltatták az Alapítvány sikertörténetét. A magyar kormányt dr. Ódor Bálint nagykövet és dr. Szabó Stefánia nagykövet-főkonzul képviselte, akik tolmácsolták a Nemzetpolitikai Államtitkárság elismerését és átadták az Államtitkárság oklevelét Ayklerné Papp Zsuzsának.

Üdvözlő beszédében Ayklerné Papp Zsuzsa kiemelte az alapítvány fő tevékenységi mérföldköveit: “Idén szervezzük a 25. Mozgótábort. Nyolcvan fiatallal kezdtük 1994-ben. Láttuk, hogy Kárpátalján mennyire elszigetelten élnek a fiatalok. Utazásról nem álmodhattak, Budapesten sohasem voltak, mert nem volt rá anyagi lehetőségük. Akkor döntöttük el a férjemmel, hogy megpróbáljuk, és néhány szervezet támogatásával elindult a tábor. 1995-ben már 130 fővel, öt országból érkeztek fiatalok. Minden évben kanadaiak is részt vesznek a táborban, és azt az összekovácsolódást, ami az alatt az idő alatt, amíg együtt vannak, mi csodának hívjuk.”

Erről a csodáról egy rövidfilmet is bemutattak, amelyet egy volt Rákóczis - most már filmrendező - Witek Ducki, állított össze erre az alkalomra. A mostani rövidfilm alkalmat nyújtott az egykori felvidéki résztvevőnek, Csadi Zoltán színész-rendezőnek – aki ma már a Mozgótábor magyarországi ügyintézője - elmondania mindazt, amit a fiatalok életében jelent a tábori együttlét. Szót kért a Torontóban élő Gáspár Tamás is, aki tábori élményeit így összegezte: “Még soha nem láttam olyan fiatalokat, akik annyira akartak múzeumba vagy templomba menni, mint a táborozó társaim. Ők ugyanis nem mindennapi fiatalok voltak. Mert nem tudták, hogy lesz-e a jövőben még alkalmuk eljönni ezekre a helyekre. Számomra a kárpát-medencei fiatalok voltak az igazi vonzóerő.”

 Az est fénypontját idén is a Rákóczi-elismerések átadása jelentette. Elismerésben részesült Dr. Szabó Stefánia torontói magyar főkonzul, aki hosszú évek óta barátja és támogatója a Rákóczi Alapítványnak. Kanadai szolgálata idején hihetetlen energiával és odaadással erősítette a magyar szervezetek közötti kapcsolatokat, és mint a konzulok tanácsának elnöke mindent elkövetett, hogy a magyar kulturális és történelmi hagyományokkal megismertesse a más nemzetek hivatalos képviselőit is.

Szintén elismerésben részesült Reményi Michael, a Reményi House of Music tulajdonosa, aki folytatja a nagyapja által 1890-ben még Magyarországon alapított zeneszerszámokkal foglalkozó üzletét. A II. világháború után a vállalkozást államosították, ezért a család Kanadába költözött. Michael édesapja és nagybátyja az új hazában újraindította a családi vállalkozást, amelyet a harmadik nemzedék tagjaként Michael sikeresen folytat Torontóban.

Szent Erzsébet Templom Scola Cantorum énekkarának elismerő diplomáját Oláh Imre karmester vette át azért a művészi tevékenységért, amely az egyetemes és a magyar zenei kultúrkincs tolmácsolását szolgálja. Elismerést vehetett át Bogyay Elemér 56-os veterán, aki évekig volt Kanadai Magyar Kultúrközpont elnöke, akinek a szolgálata alatt sikerült az akkori Magyar Ház adósságait kifizetni.

A műsorvezető szerepét kitűnően végezték Diósady András az Alapitvány ügyvezető alelnöke és Kristen Csenkey. A talpalávaló muzsikát Magyar Kálmán zenekara szolgáltatta változatos zenei számokkal gondoskodva a jó hangulatról. Nagy sikert aratott a Kodály Táncegyüttes füzesi tánca is, akárcsak a magyar borok és a többfogásos, finom magyaros vacsora. Külön dicséret Kiss Eric shéfnek.

Csatolt képek