"Nemzet és Európa”. Martonyi János volt külügyminiszter új könyve

Szeptember 18-án a Danube Institute a Helena History Press-szel közösen szervezte meg Prof. Dr. Martonyi János „Nemzet és Európa: Emlékek helyett" című könyvének könyvbemutatóját. A könyvbemutató helyszíne a Batthyány-Lajos Alapítvány székhelye, a Lónyay-Hatvany Villa volt.

Dr. Martonyi János professzor emeritus, politikus, számos könyv szerzője a nemzetközi kereskedelmi jog, a versenypolitika, az európai integráció, a közép-európai együttműködés és a nemzetközi kapcsolatok területén. 1998 és 2002 között Magyarország külügyminisztere volt Orbán Viktor miniszterelnök első kabinetjében. Hivatali ideje alatt haladtak előre az EU-csatlakozási tárgyalások és Magyarország NATO-taggá vált. 2010 és 2014 között a második Orbán-kormányban ismét külügyminiszter volt. Martonyi János a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának tagja.

Martonyi János a posztkommunista korszak legtehetségesebb magyar külügyminisztere volt. Nem utolsósorban azzal járult hozzá országa biztonságához és jólétéhez, hogy biztosította, hogy Magyarország szilárdan Európában maradjon, a más országokkal való átmeneti kacérkodások ellenére is

- írta Sir Bryan Cartledge, volt magyarországi brit nagykövet.

A Nemzet és Európa: Emlékiratok helyett (Nation and Europe: In Lieu of Memoirs) nem memoár, hanem Martonyi úr három korábbi könyvének üzeneteinek folytatása. Az Europa, Nation, Rule of Law  kötet 25 évvel ezelőtt, 1998-ban jelent meg. A We and the World, a 2002 és 2010 közötti írásai 2015-ben jelentek meg. Az Openness and Identity: Geopolitics, World Trade, Europe 2018-ban jelent meg. A címek röviden összefoglalják a könyvek egyébként általános és tematikailag sokszínű tartalmát és főbb meglátásait. A gondolatok az évtizedek során fejlődtek és alkalmazkodtak a változó körülményekhez, de lényegük változatlan maradt.

„A világ minden változása ellenére sem változik a világ lényege, az emberek, a legfontosabb közösségek, különösen a nemzet, a nemzeti hovatartozás érzése és megélése, az emberiség történelme, értékei, erkölcsi normái és eredete"

– írja Martonyi a bevezetőben.

A könyvbemutató moderátora John O'Sullivan, a budapesti Danube Institute elnöke és alapítója, brit konzervatív politikai kommentátor és újságíró volt, aki Margaret Thatcher miniszterelnök különleges tanácsadója és beszédírója volt.

A beszélgetőpartnerek egykori kollégák és barátok voltak: Dr. Stumpf István, az alkotmányjog és politológia professzora, volt kancelláriaminiszter, a magyar Alkotmánybíróság volt bírája; Dr. Gottfried Péter, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Külügyminisztérium volt európai integrációért felelős államtitkára, valamint Dr. Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének főtanácsadója, Magyarország volt amerikai nagykövete.

Jelen voltak a magyar és a nemzetközi közélet, a diplomáciai testület képviselői, kollégák, diákok és barátok is. Hogy csak néhányat említsünk a jeles vendégek közül: Prof. Sulyok Tamás, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke, Prof. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Prof. Ádám Veronika egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és Prof. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet volt jelen.

„A Nemzet és Európa című befejező kötet esszéi átfogják Martonyi jogász, politikus és egyetemi tanár pályafutását, és az angol nyelvű olvasóknak betekintést nyújtanak napjaink egyik legjobb európai politikai elméjébe" - mondta Prof. Dr. Stumpf István volt miniszter, alkotmánybíró és biztos a könyv bemutatóján.

„Martonyi János nemzetközi jogi szakértő, kétszeres külügyminiszter 1990 óta, Antall József jobbközép kormányának megalakulása óta a magyar külpolitika élén áll. A 2018 és 2021 közötti időszakban írt esszéi és beszédei Magyarország Nyugat és az európai értékek, a visegrádi együttműködés és a jogállamiság iránti elkötelezettségéről tanúskodnak. Üzenete időszerű és rendkívül fontos mind a magyar, mind a nemzetközi közvélemény számára" - írta Prof. Jeszenszky Géza, aki 1990 és 1994 között magyar külügyminiszter volt.

A Nemzet és Európa: Emlékek helyett című kötet három fő részre tagolódik: Tributes, World Trade in the Grip of Geopolitics és a harmadik rész Still Europe... „Ez a három perspektíva a többi szövegben is jelen van, kitekintésként és nézőpontként szolgál, miközben a történelem és a kultúra fókusza kibővül. A szerző hű képet fest a nemzeti és az európai identitások egymásba játszásáról a jog, a történelem és a kultúra mezején (néha csataterén)" - írta Várady Tibor, Harvard Unversity S.J.D.

A könyv borítóján egy történelmi pillanat látható: 1999. március 12-én Jan Kavan cseh külügyminiszter, Martonyi János magyar külügyminiszter és Bronisław Geremek lengyel külügyminiszter a Missouri állambeli Independence-ben található Truman Könyvtárban átadta országaik NATO-csatlakozási dokumentumait Madeleine Albright amerikai külügyminiszternek.

A könyv 2012-ben jelent meg a Helena History Press LLC magánkiadó gondozásában, az Egyesült Államokban. A kiadó célja a Közép- és Kelet-Európáról és Közép- és Kelet-Európából származó tudományos művek angol nyelvű kiadása. A tulajdonos és alapító, Dr. Kádár Katalin Lynn PhD, a Magyarország Barátai Alapítvány tagja is. A kötet megvásárolható a Best Sellers könyvesboltban https://bestsellers.hu/hu vagy a kiadónál https://helenahistorypress.com.

Beszámoló: Szánthó Judit; fotók: Hungary Today

Csatolt képek