„Mindig Magyarország barátai voltunk, vagyunk és leszünk” – átadták a Magyarország Barátai díjakat

Harmadik alkalommal adták át a Magyarország Barátja Díjakat

Idén is összeült a Magyarország Barátai Alapítvány több mint 200 tagja, hogy megvitassa: a diaszpórában élő magyarok hogyan tudják fenntartani és továbbadni az újabb generációknak magyarságukat. Az előadásokat az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg. Kásler Miklós beszédében hangsúlyozta: „Esztergom a magyar történelem emblematikus helye, itt alakította Szent István a magyar államot és egyházat, és itt ajánlotta fel a hazát Szűz Máriának. A miniszter szerint ezeket a keresztény gyökereket kell megőrizni, mert „olyan világtörténelmi korban élünk, amelyet az identitás és a klasszikus értékek elvesztése jellemez.”

Kásler Miklós beszélt a minisztérium munkájáról is, külön kiemelve a család- és ifjúságpolitikát: „A világon egyedülálló családtámogatási rendszere van az országnak, a kormány ugyanis eltökélt, hogy minél több gyerek szülessen”. Az egészségügyben a megelőzést, az egészségre nevelést és az alapellátás megerősítését jelölte meg a legfontosabb feladatoknak.

Az előadás után a miniszter átadta a Magyarország Barátja díjakat. Erre a közösség tagjai terjeszthetnek fel jelölteket, olyan személyeket, aki az elmúlt években hozzájárult Magyarország pozitívabb megítéléséhez.

„Meghatódtunk, amikor megtudtuk, hogy mi kaptuk a díjat, mert ez az első, ami nem a múltbeli munkánkat, hanem a jelenlegit ismeri el.” – így köszönte meg a kitüntetést Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Szövetség főtitkára. Kiemelte párat az elmúlt évek külföldi cserkészsikerei közül: hogy megalkották az összmagyar cserkészstratégiát, 12 új helyen tudtak új közösséget elindítani és hogy folyamatos az utánpótlás mind a 4 világrészen. 

Christopher Ball, Magyarország connecticuti tiszteletbeli konzulja, a Quinnipiac Egyetem Közép-Európa intézetének vezetője, az Egyesült Államok és Közép-Európa közti tudományos, gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítésén dolgozó CEENET vezetője személyesen nem tudott eljönni a rendezvényre, videóüzenetben köszönte meg a díjat. Ő azóta elkötelezett Magyarország iránt, hogy a ’90-es években az Atlanti Tanács programvezetőjeként évekig Budapesten élt. Rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy a Magyarország Barátai Alapítvány őt is a magyarság tiszteletbeli nagykövetei között tartja számon, hiszen ő is ennek jegyében dolgozik.

A magyar kultúra terjesztéséért Bede-Fazekas Zsolt, a Torontói Független Magyar Rádió főszerkesztője vehette át Madarasi István szobrászművész alkotását. A Torontói Kulturális Központ egykori vezetője működteti azt a könyvesboltot Kanadában, ami egyedüliként látja el a magyarságot „Ausztráliától Amerikáig” magyar nyelvű kiadványokkal. Bede-Fazekas köszönőbeszédét így zárta: „A díj azért is fontos, mert ezzel elismerték, hogy mindig Magyarország barátai voltunk, vagyunk és leszünk.”

A díjazottak mellett a Közösség köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Papp Lászlót, a Magyarok Világszövetsége Nyugati Régiójának volt elnökét, az ’56-os Emlékbizottság vezetőjét, aki korábban elnöke volt New York Állam építész szövetségének és igazgatója az amerikai építészek országos szövetségének.