Magyarország Barátja Díj 2024

Az Alapítvány Kuratóriuma nevében Vizi E. Szilveszter és Győri Enikő adta át a 2024. év Magyarország Barátja Díj kitüntetéseit. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, akikről alább olvashatnak!

Catherine Szabo Katalin

Catherine Szabo Katalin 1988 óta, több mint 35 éve, áll a torontói magyar közösség szolgálatában. Kezdetben a Torontói Magyar Kulturközpont vezetőségi tagjaként, mint ifjúsági, kulturális szervező, majd 2005-2009 alelnök, 2009-2011 között, mint elnök végezte munkáját. 2011-ben vette át a Magyar Könyvbarátok Hagyományörző Könyvtárának a vezetését. Elszánt munkája lehetővé tette, hogy a könyvtár katalógusa elérhető legyen a világhálón mindenki számára, emellett folyamatos együttműködést folytat az Országos Széchényi Könyvtárral.

Szabó Katalin szoros kapcsolatban van magyarországi és észak-amerikai szervezetekkel, akikkel együtt a hosszú évek során könyvbemutatókat, színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat rendezett. Többek között a Helikon Gimnázium, torontói egyetem magyar fakultációjával, a kanadai hétvégi magyar iskolákkal, valamint a magyar házakkal szerte Kanadában működött együtt közös programokban. (Vancouver, Montreal, Ottawa, Hamilton…) Minden évben részt vesz a Kanadai Magyar Művészetek Éjszakája Fesztivál szervezésében, mely esemény keretében a magyar és nem magyar közösségek is betekintést nyerhetnek a magyar kultúrába, ezzel is terjesztve Magyarország pozitív elismerését.

Szabó Katalin magyarságért végzett évtizedes fáradhatatlan munkája, és rendületlen elkötelezettsége részesül elismerésben a Magyarország Barátja Díj által.

 

Fodor-Lengyel Zoltán 

Fodor Lengyel Zoltán fényes művészi karriert elérő, nagy formátumú alkotó: festő, grafikus, és szobrász egyszemélyben. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten kezdte, majd Párizsban, a Sorbonne Egyetem grafikus szakán folytatta, miközben Magyarországon az ELTE magyar–történelem szakán is tanult.Húszévesen nyitotta meg első tárlatát a francia fővárosban. Napjainkig közel 200 egyéni kiállítást rendezett a világ számos országában.

Fodor Lengyel Zoltán Jelenleg Madridban él és alkot, és vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar alapítványt, a Fundación Apoyo el Arte-ot. A művész a cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia tagja, Spanyolországban ő az egyetlen magyar származású akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja is. A Panoráma VilágKlub spanyolországi elnöke. Európai, amerikai és kínai egyetemeken tart mesterkurzusokat. Műveit hazai és nemzetközi intézmények és múzeumok falain láthatjuk, mint a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, és köztereken is megcsodálhatjuk. Eddig 11 könyve, közel száz kiadványa jelent meg, és munkáinak reprodukciói kerámiákon, grafikai alkotásokban, kiadványokban és címlapokon szerepelnek. Életéről és munkásságáról számos televíziós dokumentumfilm és riport számol be.

Rengeteg elismerése közül kiemelkedik a Nemzetközi Goya Nagydíj (1988.), melynek a mai napig a legfiatalabb díjazottja 25 évesen nyerte el; a cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia Arany Érdemrendje (2008.), a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetése (2017.) a „Világ Magyarságáért” művészeti díj (2018.), a Magyar Olimpiai Bizottság a sporttal összefüggő Tudomány és Művészet kategóriában fair play díja (2023), melyet számos sport témájú munkájáért kapott, melyek megtekinthetőek többek között a Lausanne-i Olimpiai Múzeumban, a Magyar Olimpiai Bizottságnál, a Magyar Judó Szövetségnél.

 A Magyarország Barátja Díjat több évtizedes állhatatos művészeti munkássága, a magyar kultúra közvetítése elismeréseként adományozta a Kuratórium. Ahogy egyik ajánlója megfogalmazta: „jobb nagykövete a magyar kultúrának, művészetnek, közel és távol nincsen.”

 

A clevelandi Bocskai Rádió

A Bocskai Rádió 1984-ben azzal a céllal jött létre, hogy a Cleveland környéki magyar lakosságot szolgálja magyar hírekkel. A magyar hangnak John Caroll Egyetem biztosított helyet és teret egészen a kezdetektől. Napjainkra, az Internetnek köszönhetően, az adások hallgatósága kiterjed az észak-amerikai kontinens diaszpóra közönségére is.

A kezdetek 1980-ig nyúlnak vissza, amikor Tóth András, a rádió atyja egyetemistaként lelkes hallgatója volt Szappanos Ferenc vasárnap délutáni rádióműsorának, amely többnyire tradicionális magyar nótákat és cigányzenét sugárzott. Amikor a műsor megszűnt, és az Egyetem stúdiójában lehetőség nyílt arra, hogy továbbra is magyar adás töltse be az idősávot, Tóth András Kossuth Rádió néven indította útjára műsorait. Híreket és közösségi hirdetéseket olvastak be, beszámoltak a magyar cserkészek programjairól is. 1987-től plusz 2 óra sugárzási időt kaptak, ekkor vezették be a vallási félórát. 1989-tól Berta László és Kálmán Elek csatlakozott a munkához, ezt követően változtatták a rádió nevét Kossuthról Bocskai rádióra. 1994-től Kádár Dániel és felesége Záveczky Mária lett húsz éven keresztül a rádió meghatározó hangja.

Molnár Zsolt 2012 második felében kapcsolódott be a clevelandi Bocskai Rádió munkájába. Létrehozta a rádió weboldalát, elindította a rádió heti rendszerességgel jelentkező elektronikus körlevelét.

2013 novemberében indult útjára a Cserkész Rádió műsora, amely 2018-ban Cserkész Televízióvá nőtte ki magát. A Kőrősi Csoma Sándor programnak köszönhetően több magyar fiatal segítette és segíti a Rádió munkáját.

A 2020-ban bekövetkezett világjárvány komoly próbatétel elé állította a Bocskai Rádiót is. Molnár Zsolt ez idő alatt a rádióból előbb felvételről rögzített televíziót csinált, majd élő adású televíziós műsorokat is közvetített. A világhálónak köszönhetően a Bocskai Rádió immár szerte a világon, Magyarországon, illetve az elszakított területek mindegyikén is nyomon követhető. Mindig friss hírekkel, változatos zeneszámokkal és közkedvelt, állandó rovatokkal mutatják be a gazdag magyar kultúrát, s hagynak nyomot az utókornak. A Bocskai Rádió a magyarságot és magyar kultúrát támogató elkötelezett és kitartó tevékenységének elismeréseként veheti át a Magyarország Barátja Díjat.

 

 

 

Csatolt képek