Visszidensek - Könyvbemutató

A Magyarország Barátai Alapítvány bemutatta Gyuricza Péter Visszidensek c. könyvét

"Kevés szó esik azonban azokról (ha egyáltalán beszélünk róluk), akik ezt az utat fordítva járták be: nem elhagyták az országot, hanem vissza-, vagy éppen életükben először ideköltöztek. Egyre többen szeretnek bele Magyarországba olyanok, akik a magyar kultúrában külföldön felnőve annak aktív részesei voltak, s itthon kezdték újra, folytatták életüket. Ők a visszidensek – ahogyan egymás között nevezik magukat. Ebben a kötetben olyanok vallanak életükről, hánykódásukról, sikereikről, akik végül is hazajöttek és itthon adják át, amit a nagyvilágban tanultak, tapasztaltak. Köszönet Nekik, büszkék vagyunk rájuk. Megannyi tiszteletre méltó, felemelő életút, amelyek egyenként is példaértékűek lehetnek a magyar emberek számára. Egy kötetbe rendezve azonban, már egy „kritikus tömegként”, még egyértelműbben hirdetik az üzenetet: magyarnak lenni jó! Magyarnak lenni jó, ha bárhol a világban él az ember, és magyarnak lenni jó, amikor HAZAköltözik – legyen ez így a szó szoros értelmében, egy gyermekkorban elhagyott országba való hazatéréssel, vagy egy soha nem látott, csak szülők, nagyszülők elbeszéléseiből ismert, mégis „hazába”." (Részlet a Visszidensek c. könyv előszavából)

A Magyarország Barátai Alapítvány által kiadott Visszidensek c. könyv bemutatójára 2017. november 22-én került sor a Budapesti Gazdasági Egyetem Aulájában.

A Gyuricza Péter által szerkesztett interjúkötetben 12 "Visszidens", Magyarországra költözött magyar származású személy mesél életéről, külföldre kerülésének, külföldön születésének körülményeiről, hazatelepüléséről. Mindegyik történet egyedi és különleges, mégis összeköti őket a hazaszeretet, a Magyarország iránt érzett honvágy, amely mindegyik szereplő sajátja, bárhol is éltek a világban, még ha nem is jártak soha Magyarországon. 

A könyvbemutatón részt vett a könyv 10 szereplője, köztük Kraft Péter, Habsburg György, vagy a Hollandiában született Frido Diepeveen, aki a Sastipen Cigányzenekar prímása. A zenekar muzsikája díszítette Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott laudációját, a könyvből felolvasott részleteket, valamint Szapáry György és Diego-Fedor Alice beszédét.

A kötetről bővebb információ: Magyarország Barátai Alapítvány

(Fényképek: Hajósi Miklós - Hajóka Photo)

Csatolt képek