Hungary at first "site" - a Magyarország Barátai Alapítvány harmadik újságíró-konferenciája

Harmadik Hungary at first "site" - a Magyarország Barátai Alapítvány újságíró-konferenciája

Harmadszor rendezte meg külföldi újságírók számára, zártkörű konferenciáját a Magyarország Barátai Alapítvány. A rendezvényen 9 ország 12 újságírója vett részt azzal a céllal, hogy a magyar politikai- és közélet kiemelkedő személyeivel való beszélgetések során első kézből értesüljön a magyar gazdaság, kultúra és politika legaktuálisabb kérdéseiről.

A Hungary Today és Ungarn Heute angol, illetve német nyelvű hírportálokat kiadó Magyarország Barátai Alapítvány rendezvényére többek között az Independent, a La Vanguardia, a La Stampa, a The American Conservative, és a Breitbart munkatársai érkeztek, hogy megismerkedjenek a magyar közélettel és kultúrával.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, a Konferencia célja, hogy megmutassa a magyarok igazi arcát az újságíróknak, akik első kézből szerezhetnek információt Magyarországról. Beszédében az október 23-ra való megemlékezés kapcsán kitért arra, hogy hazánk volt először képes a szovjet csapatok legyőzésére – még ha a forradalmat később le is verték. Szintén Magyarországon kezdődött 30 évvel ezelőtt a Vasfüggöny lebontása, amelyről soproni látogatása során idén Angela Merkel német kancellár is megemlékezett.

A magyar aktuálpolitikai áttekintést Orbán Balázs miniszterhelyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár előadása adta. Orbán beszédében kitért hangsúlyozta, hogy a magyar politika nem érthető az ország történelmi és geopolitikai helyzetének ismerete nélkül. Kovács Zoltán leszögezte, hogy a magyar kormány teljesen európai perspektívából szemléli a világot, és kiemelte a kölcsönös tiszteletet, mint a jó nemzetközi kapcsolatok alapját.

A magyar gazdaság sikereiről beszélt Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és David Moucheron, a K&H Bank vezérigazgatója. Az előadók egyetértettek abban, hogy a magyar gazdasági fejlődés az elmúlt évek politikájának eredményeképpen vált meggyőzővé.

A zsidó kultúráról és sportról, mint a magyar identitás szerves részéről, tartott előadások ezen két perspektívából világították meg a zsidóság magyarországi jelenlétét. A két előadó, Deák Gábor és Jusztin Ádám egyetértettek abban, hogy Budapest egy biztonságos város, ahol a zsidóknak nem kell félniük fizikai támadásoktól. Deák, aki a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapítója, egy történelmi áttekintést adott a magyar zsidóság kultúrájáról; Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke pedig a 2019-es Maccabi Játékokról számolt be az újságíróknak.

Az idei vendégek is ellátogattak a Terror Háza Múzeumba, ahol az állandó kiállítás megtekintése után Schmidt Mária főigazgató asszony tartott előadást a 20. század második felének magyar történelméről, kiemelve, hogy a magyar nép 1956-ban és 1989-ben is a szabadságért és kultúrájának megőrzéséért küzdött.

Az 1956-os forradalomról a külföldi vendégek A néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer) című film megtekintésével emlékeztek meg, amely után lehetőségük nyílt beszélgetni Karsten Köhlerrel, a film alapjául szolgáló igaz történet egyik főszereplőjével.