Elindult az I Dance Hungary - Your first steps to Hungary oldal

A Magyarország Barátai Alapítvány bemutatja: „I Dance Hungary” - Your first steps to Hungary

A huszadik század magyar művelődéstörténetének alighanem legjelentősebb eseménye a táncházmozgalom elindulása. Az elmúlt négy és fél évtized megmutatta: az elgondolás, hogy a néptáncot vegyük le a színpadról és tegyük – városi környezetben – a mindennapok tartalmas szórakozási, sőt életformájává, működőképesnek bizonyult. Tíz-, lassan százezrek táncolják hétről hétre saját örömükre a széki magyart, szatmári verbunkot, kalotaszegi csárdást, énekelnek szerelemről és bánatról közösségben az anyanyelvükön.

A huszonegyedik századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartóerejét adja, sőt, általa olyanok is elkezdenek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincsen Magyarországhoz. Az „I Dance Hungary” programot elsősorban nekik szánjuk, hogy érezzék: ők is a magyar nemzet, a táncházmozgalom értékes, és megbecsült tagjai.

A program első fázisában online platformot kínálunk, melynek legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus sorozat, amely segítségével a világon bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat, kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről, de a látogató tánc iránti érdeklődését a magyar kultúra más részeire is kiterjesztjük a Hungary Today online lap kulturális tematikájú cikkein keresztül. Célunk, hogy egyszerre járuljunk hozzá a táncházmozgalom külföldi erősödéséhez, és ahhoz, hogy a táncon keresztül minél többek Magyarország iránti érdeklődését mélyítsük el.

A program megvalósítója a Magyarország Barátai Alapítvány. A program ötletgazdája és egyik művészeti vezetője Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima- díjas népzenész, a népzenei diplomáciai célokkal alapított Hungarian Folkembassy zenekarvezetője - nevéhez számos sikeres, innovatív nemzetközi kulturális rendezvény és kezdeményezés fűződik, részben az alapítvánnyal közös megvalósításban. Táncszakmai vezető és művészeti vezető Kovács Norbert „Cimbi” Örökös Aranysarkantyú díjas táncos, tánctanár, akinek számtalan külföldi, illetve diaszpórában élő magyar köszönheti tánctudását. A Fonó Budai Zeneház, a táncházmozgalom egyik legfontosabb központja biztosítja a program infrastrukturális hátterét.

„A kultúra talán a legfontosabb híd a diaszpóra magyarsága és az anyaország között” (Karlócai Orsolya)

 (...) Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük az országimázst világszerte. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs, mint a táncház. A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondoljuk, tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért indítottuk el az „I Dance Hungary” programot.” (Rosonczy-Kovács Mihály)

Állítom, hogy egy esztergályos, aki dolgozni megy Németországba, egy éven belül néptáncra fog járni, mert csak ott tudja megélni a magyarságát, érzi, hogy ő oda tartozik. És milyen érdekes az élet: a tánc hazahúzó erővé vált. Uruguay nagyon nyugodt ország, kedvező adottságokkal, mégis, úgy tapasztalom, hogy az ottani magyarok szépen lassan, de szivárognak hazafelé. Kovács Norbert „Cimbi” (Magyar Hírlap)

I Dance Hungary – Your first steps to Hungary

Megvalósító: Magyarország Barátai Alapítvány

ötletgazda, művészeti vezető: Rosonczy-Kovács Mihály, Junior Prima-díjas népzenész hegedűs, a Hungarian Folkembassy vezetője, a Fonó Budai Zeneház megbízott nemzetközi irodájaként működő Philidor Intézet ügyvezetője, az I Dance Hungary program ötletgazdája és társ művészeti vezetője

táncszakmai vezető: Kovács Norbert „Cimbi”, Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, az I Dance Hungary program társ művészeti vezetője

felvételek: Tímár Mátyás, arculat: Kálmán Luca, fordítás: Dobi Gábor

partnerek: Hungary Today, Fonó Budai Zeneház, Hungarian FolkEmbassy, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Knack Cordial Folk Group

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásából valósult meg.

Nemzetközi Testület

Eduardo Bonaparian - Argentína (Regős Néptáncegyüttes)

Karlócai Orsolya – Magyarország (Magyarország Barátai Alapítvány)

Kenneth Tse – Hong Kong (Knack Cordial Folk Group)

Kovács Norbert “Cimbi” – Magyarország (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület)

Nagy Ildikó – USA (Hungarian House of Heritage – New York)

Rosonczy-Kovács Mihály – Magyarország (Hungarian FolkEmbassy)

Az első táncanyagok: Somogy, Szék

Táncoktatók: Szabó Szilárd „Sziszi” és Szabó Rubinka

Zene: Bese Botond, Halmos Attila és barátai, Hungarian FolkEmbassy és Samu Zoltán, Kalász Máté Bandája

Ének: Kubinyi Júlia