Elhunyt Miska János, a Magyarország Barátai Alapítvány tagja és díjazottja

Az 1956 utáni kanadai magyar irodalmi élet kiemelkedő személyisége szerdán hajnalban, hosszan tartó súlyos betegség után, 90 éves korában Budapesten halt meg – közölte a család nevében Koltay Gábor filmrendező az MTI-vel.

Miska János 1932-ben született Nyírbélteken. Hajdúböszörményben érettségizett 1953-ban, majd az ELTE-n tanult összehasonlító irodalmat és újságírást. Az 1956-os forradalom miatt tanulmányait megszakította, 1957-ben elhagyta Magyarországot, a kanadai Hamiltonban tanult tovább, a McMaster Egyetemen. 1961-ben szerzett diplomát történelem–filozófia szakon, majd később könyvtár szakon is.

Alberta és Közép-Kanada könyvtárfejlesztésében, automatizálásában komoly szerepet vállalt, ezekért több állami kitüntetésben is részesült. Ebben az időszakban jelentek meg olyan művei, mint a Celebration, 1910–1985: An annotated bibliography of Agriculture Canada vagy a Kanadából szeretettel: Válogatott írások 1975–1985. Harmincéves szolgálat után nyugdíjba ment, de ezután is dolgozott íróként, szerkesztőként Brit Columbiában.

2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a kanadai magyar kultúra és magyarságkutatás terén elért kimagasló eredményeiért, a kanadai magyar szellemi élet szervezése és a nemzeti kultúra népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. 2016-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. 2022-ben a Magyarország Barátai Alapítvány a „Magyarország Barátja Díjat” ítélte neki.

Életéről Koltay Gábor 2017-ben dokumentumfilmet rendezett Megyek fáklyát gyújtani – Miska János története címmel.

Rengeteg kötete jelent meg, több száz írásában népszerűsítette a magyar irodalmat, kultúrát és tudományos eredményeket. Szülőfaluja, Nyírbéltek díszpolgári, Hajdú-Bihar Megye tiszteletbeli polgári címmel ismerte el, az MTA köztestülete, valamint sok más irodalmi és tudományos társaság tagja volt.

Miska János gazdag életpályája során mozgatórugója magyarságának megőrzése, a magyar szellemi értékek kanadai megismertetése, az ottani magyar tudományos élet összefogása volt. Visszidensként pedig gigászi munkával olyan élet- és kutatótér létrehozásán fáradozik családi háza falai között, ahol felhalmozódott szellemi, tárgyi termékeit a köz szolgálatába tudja majd állítani.
2015-ben megalapította a Miska János Kanadai Magyar Irodalmi Archívumot. Ugyanabban az évben létrehozta a Miska János Alapítványt, tehetséges szegénysorsú növendékek támogatására. 2019-ig 11 ösztöndíjat osztott ki.