Budapest, a világ magyarságának fővárosa – a hatodik Magyarország Barátai Konferencia

Hatodik Magyarország Barátai Konferencia

Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni – Áder János államfő a világhírű fotográfus, Robert Capa mondatával fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány közösségét, amely gondolatot – a cselekvő hazaszeretetét – magáénak érezhette a konferenciára hazatérő több mint kétszáz család. A tagok Orbán Viktor miniszterelnök előadását is meghallgathatták a kormányzás célrendszeréről, Vizi E. Szilveszter, az alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: fontos, hogy az országról és sikereiről hiteles kép alakuljon ki világszerte. A konferencia második napján a Magyarország Barátai Közösség tagjai részt vettek a Mindszenty-misén, meghallgathatták Kásler Miklós miniszter előadását. Idén harmadik alkalommal pedig kiosztották a Magyarország Barátja Díjakat.

Nagykövetségeken tett látogatásokkal indult a VI. Magyarország Barátai Konferencia. A közösség Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Ausztriában, illetve Németországban élő tagjait fogadták a nagykövetségek. A nagykövetségi látogatások után kora délután Áder János köztársasági elnök fogadta a konferencia résztvevőit a Sándor-palotában, aki félig-meddig tréfálkozva megjegyezte, hogy nehéz volt helyet találni a rendezvényre, mert Magyarország Barátai közül még soha nem jöttek el annyian, mint ezúttal. Az államfő Robert Capa szavaival zárta beszédét, aki azt mondta: „Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenned”, köszönetet mondva azért, hogy az egybegyűltek így éreznek és cselekednek, „képviselik a magyarság érdekeit, súlyt adnak a szavunknak, és erősítik megbecsülésünket a világban”.

Vizi E. Szilveszter, az Alapítvány elnöke megköszönte a köztársasági elnöknek és felségének, hogy immár hatodik alkalommal hívták meg Magyarország Barátait a rezidenciára, a Közösség iránti szeretetüket, és hogy tudják, az Alapítvány mit tesz és hogyan szolgálja Magyarország nemzetközi hírnevét. Az államfőnél tett látogatás után este a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának tagjai és az alapítók Orbán Viktor miniszterelnököt fogadták a Vigadóban, aki utána beszédet tartott a közösségnek. Vizi E. Szilveszter megköszönte a kormányfőnek, hogy immár ötödik alkalommal fogadta el a meghívást, és felidézte egyik mondatát a cselekvő hazaszeretet fontosságáról. A kuratórium elnöke szerint ezt a cselekvő hazaszeretet bizonyítja az is, hogy a MOBA-közösség több mint kétszáz családja jött haza idén a konferenciára, saját költségén, hogy ünnepelje magyarságát, az ország sikereit.  A kormányfőt beszéde után a MOBA-közösség tagjainak kérdéseire válaszolt, majd az estet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése és Ákos a capella koncertje zárta.

Másnap a Magyarország Barátai Közösség tagjai részt vehettek a Mindszenty-misén, majd az emberi erőforrások miniszterének előadását hallgathatták meg. Kásler Miklós beszédében hangsúlyozta: „Esztergom a magyar történelem emblematikus helye, itt alakította Szent István a magyar államot és egyházat, és itt ajánlotta fel a hazát Szűz Máriának. A miniszter szerint ezeket a keresztény gyökereket kell megőrizni, mert „olyan világtörténelmi korban élünk, amelyet az identitás és a klasszikus értékek elvesztése jellemez.”

Az előadás után a miniszter átadta a Magyarország Barátja díjakat. Erre a közösség tagjai terjeszthetnek fel jelölteket, olyan személyeket, aki az elmúlt években hozzájárult Magyarország pozitívabb megítéléséhez.

„Meghatódtunk, amikor megtudtuk, hogy mi kaptuk a díjat, mert ez az első, ami nem a múltbeli munkánkat, hanem a jelenlegit ismeri el.” – így köszönte meg a kitüntetést Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Szövetség főtitkára. Kiemelte párat az elmúlt évek külföldi cserkészsikerei közül: hogy megalkották az összmagyar cserkészstratégiát, 12 új helyen tudtak új közösséget elindítani és hogy folyamatos az utánpótlás mind a 4 világrészen. 

Christopher Ball, Magyarország connecticuti tiszteletbeli konzulja, a Quinnipiac Egyetem Közép-Európa intézetének vezetője, az Egyesült Államok és Közép-Európa közti tudományos, gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítésén dolgozó CEENET vezetője személyesen nem tudott eljönni a rendezvényre, videóüzenetben köszönte meg a díjat. Ő azóta elkötelezett Magyarország iránt, hogy a ’90-es években az Atlanti Tanács programvezetőjeként évekig Budapesten élt. Rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy a Magyarország Barátai Alapítvány őt is a magyarság tiszteletbeli nagykövetei között tartja számon, hiszen ő is ennek jegyében dolgozik.

A magyar kultúra terjesztéséért Bede-Fazekas Zsolt, a Torontói Független Magyar Rádió főszerkesztője vehette át Madarasi István szobrászművész alkotását. A Torontói Kulturális Központ egykori vezetője működteti azt a könyvesboltot Kanadában, ami egyedüliként látja el a magyarságot „Ausztráliától Amerikáig” magyar nyelvű kiadványokkal. Bede-Fazekas köszönőbeszédét így zárta: „A díj azért is fontos, mert ezzel elismerték, hogy mindig Magyarország barátai voltunk, vagyunk és leszünk.”

A díjazottak mellett a Közösség köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Papp Lászlót, a Magyarok Világszövetsége Nyugati Régiójának volt elnökét, az ’56-os Emlékbizottság vezetőjét, aki korábban elnöke volt New York Állam építész szövetségének és igazgatója az amerikai építészek országos szövetségének.

Csatolt képek