A Pfizer oltóanyag magyar feltalálóját Emberi Méltóság Díjjal tüntették ki

Karikónak Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője adta át a kitüntetést, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy Karikó most a magyar egészségügy történetének többi nagy magyar személyiség, Semmelweis Ignác, Heim Pál és Szent-Györgyi Albert, nyomdokaiba lép.

Az Emberi Méltóság Tanácsa olyan személyeknek ítéli oda kitüntetését, akik szakmai tevékenységük mellett jelentős mértékben hozzájárultak a közélethez. A Tanács 2010-ben alakult, és azóta fontos szerepet tölt be a közösség közszolgálati igényeinek végrehajtásában országos és nemzetközi szinten. Egyik alapítója Oláh György Nobel-díjas kémikus, aki a Magyarország Barátai Alapítvány egyik alapítója is volt.

Úttörő mRNS-technológia évtizedei

Karikónak rendkívül nehéz volt finanszírozást vagy támogatást kapnia a hírvivő ribonukleinsav (mRNS) terápiás technológiaként való felhasználásának úttörő kutatásaihoz, mivel a legtöbb akadémikus abban az időben vagy meg volt győződve arról, hogy ez nem lehetséges, vagy egyszerűen nem foglalkozott vele.

A Pennsylvania Egyetem, ahol az 1990-es években dolgozott, figyelmeztette őt, hogy ha nem hagyja abba az mRNS-technológiával kapcsolatos kutatásait, elveszíti oktatói állását, és súlyos fizetéscsökkentéssel kell szembenéznie.

Annak ellenére, hogy már nem kapott támogatást, és rákot diagnosztizáltak nála, Karikó úgy döntött, hogy folytatja tevékenységét, ami, mint ma már láthatjuk, nemcsak neki, hanem az egész világnak kifizetődött. Ha a könnyebb utat választotta volna, és feladja a kutatását, akkor ma talán nem létezne a Pfizer-BioNTech vakcina.

Jelenleg az egyik legismertebb magyar

Idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy Karikó jelenleg az egyik legismertebb magyar a világon, aki szörnyű időkben reményt adott az emberiségnek. Lomnici szerint az emberi méltóság még fontosabb manapság, amikor a világ még mindig a koronavírus ellen küzd. "Sajnos egy globális világjárványnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy megértsük a tudósok munkájának fontosságát" - mondta.

Szunai Miklós, a Tanács főtitkára szerint nagyon sokan nagyon sokat köszönhetnek Karikónak szerte a világon. Úgy fogalmazott, hogy "egész életével, tudományos eredményeivel, hazaszeretetével méltó arra, hogy példakép legyen". Karikó köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy megtiszteltetés számára, hogy ennyi nagy magyar ember köreibe kerülhetett a díj átvételével. Elmondta, hogy évtizedekig élt külföldön, de családjával együtt mindig magyar maradt, gyermekeit magyarnak nevelte, aminek köszönhetően mindannyian szívesen jönnek Magyarországra.