100 évesen elhunyt báró Gelsey Vilmos, a Magyarország Barátai Alapítvány egyik alapítója

Báró Gelsey Vilmos 100 évesen hunyt el. A Magyarország Barátai Alapítvány alapítója kiemelkedő teljesítményével, hitével és önkéntes munkájával példaértékű, teljes életet élt. Sokrétű gazdasági és bankár tevékenysége mellett a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke, 2017 óta pedig örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Gelsey Vilmos Bécsben született 1921-ben, Marguerite és Henry de Gelsey gyermekeként. A Gutmann család leszármazottja, akik az ipari korszakban a magyar közlekedési vállalkozások fejlesztésében vettek részt, és ennek elismeréseként 1869-ban megkapták a nemesi címet és a Gelsey nevet, valamint 1904-ben a bárói rangot.

A Gelsey család Belistye (Belišće) faluját egy virágzó, jelentős településsé varázsolta. Gelsey bárót 2018-as látogatása során a helyiek szép emlékekkel és nagy szeretettel fogadták.

Gelsey Vilmos a világhírűcambridge-i Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot és az Imperial Chemical Industries-nál szakmai gyakorlatot végzett. Eleinte kémikusként szeretett volna dolgozni, de később úgy döntött, hogy befektetési bankár lesz.

Gelsey báró élete legnagyobb részét Angliában töltötte. Az Imperial Chemical Industries-nál dolgozott 1942-től, majd 1960-tól a Hill Samuel & Co. ügyvezető igazgatója, később az Orion Royal Bank nemzetközi konzorciális befektetési bank elnökhelyettese lett.

1988-ban Bécsbe költözött, ahol a Creditanstalt (mai UniCredit) tanácsadójaként dolgozott.

Részt vett a Richter Gedeon privatizációjában, 1995-től a Társaság igazgatósági tagja, majd 1999-től 2016-ig az Igazgatóság elnöke. Később az UniCredit Bank AG főtanácsadója Londonban, majd a UniCredit Bank Hungary Zrt. igazgatósági főtanácsadója. 2017. január 1-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának örökös tiszteletbeli elnöke lett, ezt követően pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöki főtanácsadója.

Gelsey Vilmos jelentős szerepet játszott Alexander testvérével együtt abban, hogy a 320 éves "Budapesti Egyetemi Királyi Katolikus Gimnázium" (amit 1948-ban betiltottak) visszakapja eredeti épületét. A testvérek egy alapítványt hoztak létre a Gimnázium számára, ami több mint 100 millió forinttal támogatta az épület modernizálását.

A Magyar Katolikus Egyházért végzett munkája elismeréséül 2005-ben megkapta II. János Pál Pápától a Nagy Szent Gergely Rend Parancsnoki Fokozatát.

2009-ben megkapta a Magyar Gazdaságért Díjat.

2011-ben Gelsey úr részt vett a Magyarország Barátai Alapítvány alapításában és mindvégig a közösségünk aktív és lelkes tagja maradt.

2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Báró Gelsey Vilmos egész életében tevékeny maradt. Még 95 évesen is fiatalosan és rendszeresen utazott London és Budapest között.

Eldöntötte, hogy nem házasodik meg és nem alapít családot, annak érdekében, hogy minden idejét munkájának szentelhesse.

Báró Gelsey Vilmost a hitéért, az önkéntes munkájáért és inspiráló kisugárzásáért különösen is tiszteljük, emlékét megőrizzük.

Vaski Tamás, 2021.02.26

Fotó: Mohai Balázs/MTI