Harminc éves a Club Pannonia Donau-Visegrád Gála

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a 2016 óta megrendezésre kerülő Donau-Visegrád Gála keretében a Club Pannonia. A rendezvénynek a három évtizedes egyesületi múlthoz méltó helyszín, a bécsi Magyar Nagykövetség márványterme adott otthont. A nagykövetség, a Collegium Hungaricum, Ausztria és a visegrádi négyek országainak együttműködésével évente megrendezett esemény célja azonos a Club Pannonia legfontosabb küldetésével: Határokon átívelő gazdasági és kulturális kapcsolatok létesítése, bővítése.

A magyarországi rendszerváltás következtében megváltozott politikai és gazdasági helyzetre reagálva született meg az 1990-es évek elején a Club Pannonia, amely a vasfüggöny megszűnésével az osztrák-magyar kapcsolatok kialakítását és a nemzetek közötti együttműködés megvalósítását tűzte ki célul, elsősorban a gazdaság, a turizmus, a kultúra, a sport, és a tudomány területén. A két ország közötti munka 2007-ig kizárólag szakmai fórumokon, a publikum kizárásával, német nyelven zajlott. Berényi Ferenc egyesületi elnök leköszönését követően a szervezethez 2006-ban csatlakozott Radda Marikát választotta meg vezetőnek az egyesület tagsága a távozó elnök javaslatára. Radda Marika elnöklése alatt a már korábban megkezdett szakmai munka mellett, évekre kidolgozott egyesületi stratégia mentén bővült tovább a Club Pannonia tevékenységi köre és feladatvállalása.

A 2020-as pandémiás időszak bekövetkeztéig az „Ismerd meg Magyarországot” programmal minden évben egy magyarországi várost látott vendégül a Club Pannonia. A szervezet tagjai több napos kirándulás során el is látogattak az adott településre. Az egyesület munkájának másik pillére a nyilvánosan látogatható, Magyarországot és Ausztriát egyaránt érintő közös könyvbemutatók és tudományos előadások megszervezése és lebonyolítása lett, amelyek keretében többek között olyan magasrangú vendégek kerültek meghívásra, mint Karl von Habsburg, Georg von Habsburg vagy az egykori köztársasági elnök, Schmitt Pál. A több száz fő feletti látogatottsággal rendelkező programoknak a Magyar Nagykövetség mellett az Osztrák Kereskedelmi Szövetség (Österreichischer Gewerbeverein) épülete adott otthont.

A Club Pannonia harmadik lába a kulturális rendezvények szervezése és megrendezése lett, úgy, mint a mindenkori bécsi magyar nagykövet, a magyar- és az osztrák külügyminiszter védnöksége alatt 2014-től lebonyolításra kerülő Bécsi Magyar Bál és a Donau-Visegrád Gála. A bécsi Magyar Nagykövetség sugallatára 1992-ben alapított és 1993-ban a külképviseleti szerv címére hivatalosan bejegyzett egyesület kiemelt eseményévé vált a Donau-Visegrád Gála, amely Magyarország, Ausztria, Szlovákia és Csehország együttműködését reprezentálta idén.

Stefan Radda, a Club Pannonia 2023. januárban megválasztott elnöke a Donau-Visegrád Gáláról:

 A június 1-én két év kihagyást követően hetedik alkalommal megrendezett Donau-Visegrád Gála programjában klasszikus és kortárs zeneművek és közismert operettrészletek hangzottak el magyar, cseh, szlovák és osztrák művészek előadásában. Az est fellépői voltak: Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, Galambos Lilla énekművész, Emanuel Schulz zongoraművész, Matej Benedikt Steiner fujara művész, és Václav Fuksa ének- és gitárművész,

A több mint kétszáz érdeklődőt vonzó, kötetlen állófogadással záruló Donau-Visegrád Gálán a fellépő művészek mellett köszöntő beszédet mondott az esemény házigazdája, Dr. Nagy Andor, Magyarország ausztriai nagykövete, Stefan Radda, a Club Pannonia elnöke, Dr. Kovács Árpád a Club Pannonia 2012-ban alapított magyarországi szekciójának, a Közép-európai Club Pannónia Egyesület elnöke és Szabados Gábor, az ausztriai magyar szervezet alelnöke.

(Fotó: Kovács Attila)

Csatolt képek