A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Reményi Györgyöt

(L-R) Szili Katalin, Reményi György, Potápi Árpád János az Érdemrend átadásán, Fotó: Facebook Potápi Árpád János, Fotó: Facebook

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adta át Párizsban Reményi Györgynek, a Franciaországi Magyarok Országos Szövetsége (Framosz) elnökének, a Magyarország Barátai Alapítvány tagjának Szili Katalin miniszterelnöki tanácsadó és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Szili Katalin az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök adományozta az 1981 óta Franciaországban élő professzornak.

A 74 éves Reményi György fizikus a franciaországi Université Grenoble Alpes emeritus kutatója, a Franciaországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke, a Nyugat-európai Magyar Szervezetek Országos Szövetségének elnökségi tagja és a franciaországi magyar diaszpóra tanácsának tagja. A Franciaországban, különösen Lyon és Grenoble térségében élő magyarok nemzeti identitásának és hagyományainak megőrzése érdekében végzett munkájáért kapta a kitüntetést.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a kitüntetés átadása mellett a látogatás másik oka a nemzeti összetartozás napjának közelgő megünneplése volt.

A diaszpórában élő magyarok a magyar nemzet szerves részét képezik, és egyetlen magyarról sem mondhatunk le, bárhol éljen is a világban - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ezek a magyar közösségek az elmúlt évtizedekben megmaradtak, és ebben rendkívül fontos szerepet játszottak olyan emberek, mint Reményi György, aki fizikaprofesszorként érkezett Franciaországba és feleségével együtt közösségszervezésben is tevékenykedett. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben támogatni tudtuk a franciaországi magyarokat, akik mindenben számíthatnak ránk, és mi is számíthatunk rájuk - mondta Potápi Árpád János, hozzátéve: hálás nekik, hogy kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett, amikor az elmúlt évtizedben méltatlan támadások érték őket.

Szeretettel gratulálunk a díjazottnak és hálásan köszönjük a magyarság szolgálatában végzett elhivatott munkáját!

Via MTI, Fotók: Facebook Potápi Árpád János

Csatolt képek