Karikó Katalin és tagunk Krausz Ferenc Nobel-díjat kapott

A Hungary Today arról kérdezte Vizi E. Szilveszter professzort, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, hogyan reagált a magyar tudósoknak a héten átadott két Nobel-díjról szóló elképesztő hírre. Vizi professzor a hírportáljainkat kiadó Magyar Baráti Alapítvány (MOBA) elnöke, egyik díjnyertes Krausz Ferenc MOBA alapítványunk tagja.

Az elmúlt napokban egy „Nobel-díj esőnek” lehettünk szemtanúi Magyarországon – jelentette ki Vizi professzor. Két magyar kapott Nobel-díjat, Karikó Katalin orvosi-éllettan területén és Krausz Ferenc a fizika területén elért eddigi eredményeiért részesült a kitüntetésben. Nem először adnak át két magyar Nobel-díjat ugyanabban az évben - Oláh György, a MOBA alapító tagja és Harsányi János ugyanabban az évben, 1994-ben vehette át a díjat. Oláh György kémiából, Harsányi János pedig közgazdasági díjat kapott. Mindketten Magyarországon születtek és nőttek fel – emlékeztetett Vizi professzor.

Hasonlóan itt született és nőtt fel a jelenlegi díjazott, szintén MOBA-tag Krausz Ferenc professzor – hangsúlyozta az MTA volt elnöke. Ez a bizonyíték arra, hogy Magyarország minden évben hihetetlen tehetségeket produkál. A tudomány azonban nemzetközi, és ritkán van esély egy területen, egy városban, egy országban dolgozni, hiszen a fejlődéshez új technikákat, módszereket kell világszerte elterjedni. Azok, akik egy másik országba, másik területre mennek, hogy alkalmazzák ezeket a technikákat, megerősítik, hogy a tudomány valóban nemzetközi együttműködésen alapul. Ebben mi tudósok egészen mások, mint a politikusok. Eredményeink korábbi tudósok eredményein alapulnak.

Maga a tudomány egy közös projekt, mindenki hozzájárul valamivel. Az, hogy ki jut fel a csúcsra, ki az a zseni, aki végre megérdemli, bizonyos mértékig szorgalom és akarat kérdése – tette hozzá Vizi professzor.

Karikó és Krausz is magyar útlevéllel rendelkezik, magyar állampolgárok, és mindketten a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A teljes cikk elérhető a Hungary Today hírportálon:

https://hungarytoday.hu/nobel-prize-oh-yes-they-are-very-much-hungarian/

Németül az Ungarn Heute oldalán:

https://ungarnheute.hu/news/nobelpreis-oh-ja-sie-sind-sehr-ungarisch-69008/

 

Csatolt képek