Szabadságharcos szobrot avatnak az atlantai Millennium Gate Parkban az 1956-os magyar forradalom tiszteletére

Helyi méltóságok csatlakoznak az '56-osokhoz a szobor leleplezésére

2022. október 23-án az Amerikai Magyar Koalíció (Koalíció) felavatta az 1956-os magyar forradalom szabadságharcosainak szobrát az atlantai Millennium Gate Parkban. A 250 fős tömeg, köztük 15 szabadságharcos és családtagjaik, tanúja volt a 2,7 méter magas szobor leleplezésének, amely a GA-beli Elbertonból származó gránitból készült.

A szobor az 1956. október 23-án kezdődött 13 napos forradalom évfordulóját jelzi, amely a kommunizmus és a hatalmas Szovjetunió ellen fellázadt diákok, munkások és egyszerű polgárok modernkori Dávid kontra Góliát küzdelme volt.

John Parkerson, Magyarország grúziai tiszteletbeli főtanácsosa; Ernyei Magor, Magyarország washingtoni nagykövetségének helyettes misszióvezetője; Andrew Bremberg nagykövet, a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Múzeum elnöke; Edith K. Lauer, a Koalíció tiszteletbeli elnöke, valamint '56-osok és '56-osok családjai segítettek felavatni a műalkotást.

"Ez a szobor megrendítően emlékeztet a hősies szabadságharcosokra, akik mindent kockára tettek azért, hogy kivívják szabadságukat a szovjet zsarnokság és a kommunizmus alól" - mondta Andrea Lauer Rice, a Koalíció elnöke és a projekt kezdeményezője. "Napjainkban nagyon fontos emlékeztetni a következő generációt a kommunizmus gonoszságaira, mielőtt a történelem megismétli önmagát. Ez a harc még ma is túl sok országban dúl".

A 15 tonnás magyar szabadságharcos szobrot Stan Mullins, Athens, GA művész készítette. Számos kontinensen készített már olyan figurákat, amelyek számos kultúrát és ügyet felölelnek.

Rodney Mims Cook Jr. a Millennium Gate Park alapítója szerint a park narratívája a béke, az igazságosság és a szabadság erényeit emeli ki, és a világszínvonalú szobor éppen ezt mutatja be. A magyar szabadságharcos szobra fontos történelmi kiegészítője lesz a park narratívájának és együttesének a 17. utcában.

"Nemcsak a magyar nemzet bátorságát és szabadságát tükrözi, hanem önmagában is gyönyörűség", mondta Cook. "A magyar adomány gazdagítja majd közösségünk városképét, és még több látogatót vonz a Millennium Gate Parkba."

A történelmileg pontos magyar szabadságharcos a Koalíció által összegyűjtött pénzeszközökből került adományozásra, beleértve több mint 50 magánszemély és non-profit szervezet adományait az Egyesült Államokból, valamint Magyarország washingtoni nagykövetségének kezdeti támogatását - mondta Rice. További jelentős adományozók közé tartoznak: Lauer Edith, Magyarország Alapítvány, Leslie Megyeri László, az Amerikai Magyar Kulturális Egyesület és az '56-osok számos családja.

"Még 66 év elteltével is meglepően élénkek az emlékek.  Legyen ez a szobor emlékeztető mindazoknak, akik elhaladnak mellette - fiataloknak és időseknek egyaránt -, hogy a szabadság nem ingyen van" - mondta Lauer, miközben a szobrot csodálta.

A szobor leleplezése mellett a Millenniumi Kapu Múzeumban egy 1956-os multimédiás kiállítást is bemutattak. A www.HungarianFreedomFighter.com honlapon további információkat találnak 1956-ról és a szoborról.

Csatolt képek