Magyarország Érdemrendjét Reinhard Olt német professzor kapta: "Számomra ez a legnagyobb dolog, amit eddig kaptam"

"A nemzetközi sajtóban kifejtett, Magyarország hírnevét mindig is erősítő publikációs tevékenysége, valamint a Kárpát-medencei magyar kisebbségek történetéről szóló írásai elismeréseként" – állt az indoklásban tavaly, hogy a német történész, újságíró, germanista megkapta Magyarország egyik legmagasabb állami kitüntetését. A köztársasági elnök minden évben a nemzeti ünnepen, március 15-én adja át a Magyar Érdemrend középkeresztjét. A COVID miatt a díjátadó ünnepségre nem a Parlament épületében került sor, mint általában, hanem a bécsi magyar nagykövetségen, és csak egy évvel az elismerés megítélése után. Reinhard Michael Olt, a Magyarország Barátai Alapítvány tagja, aki 2017-ben megkapta a "Magyarország Barátja Díjat" is, beszédében elmondta: mélyen meghatódott, amikor megtudta, hogy megkapta a Magyar Érdemrendet.

27 év a Frankfurter Allgemeine Zeitungnál, közte egy ideig a Magyarországról szóló politikai tudósítások is - így kezdődött Reinhard Olt személyes története hazánkkal. Szakterülete a kisebbségi politika is, amelyről nemrégiben még könyvet is írt "Im Karpatenbogen" címmel (Kiadta a Magyarország Barátai Alapítvány).

A germanista, történész, politológus, publicista, a budapesti Andrássy Gyula Tudományegyetem volt oktatója, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt vendégprofesszora 2021-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztet kapott. 2017-ben Olt megkapta a Magyarország Barátja-díjat, amelyet olyan személyeknek ítélnek oda, akik többek között Magyarország megítélésének javításáért dolgoznak.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke a Magyarország Barátai Alapítvány nevében köszöntötte a kitüntetettet:

"Nagyon örülünk, hogy ma itt lehetünk, és hogy személyesen találkozhatunk Olt professzorral. A világjárvány még nem ért véget, ráadásul háború van mellettünk. Európa erejének egyik legnagyobb erőpróbája a második világháború óta az Ukrajna elleni orosz támadó háború. De most lehetőségünk van arra, hogy itt találkozzunk egymással, hála az Ön meghívásának, Nagykövet úr, amit ezúton szeretnék megköszönni."

Vizi méltatta Olt eddigi munkáját, hangsúlyozva, hogy sokat tett Magyarország hírnevének javításáért a világban, ami összhangban van a Magyarország Barátai Alapítvány céljaival.

"Igazságot akarunk Magyarországnak! Szeretnénk elérni, hogy jobban megértsék, hogy a hazaszeretetünk nem nacionalizmus, hanem csak szenvedélyes hazaszeretet, amely a történelmünkből fakad."

Beszélt a 2011-ben létrehozott alapítványról is.

"A Magyarország Barátai Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a külföldi magyar szervezeteket és a Magyarország Barátait, a közvéleményt világszerte tájékoztassa a Magyarországról szóló eseményekről, és a nyugati sajtóban olvasható, rólunk szóló egyoldalú képet, egyes médiaorgánumok hamis tudósításait korrigálja, az igazságot terjessze, mindenki számára érthetővé tegye. Ebben a munkában nagy segítséget kaptunk Olt professzortól. Reméljük, hogy a jövőben is megkapjuk a segítségét, élvezzük."

Hangsúlyozta, hogy senki sem tett annyit az európai kisebbségekért, mint Olt professzor, és kiemelte a "Kárpátok ívén" című munkáját, amelyet a Magyarország Barátai Alapítvány adott ki. 

"Nagy öröm számomra, hogy Bécsben élő németországi barátaimat és társaimat közöttünk tudhatom (...) Hálásan élvezem, hogy mindannyian itt, ebben a hagyományos házban, alkalomhoz illő ünnepélyes keretek között találkozunk, és köszönöm Magyarországnak, különösen Áder János köztársasági elnök úrnak ezt az állami kitüntetést, de mindenekelőtt Vizi professzor úrnak, akinek ezt köszönhetem."

Olt elmondta, hogy tanulmányai óta, több mint negyven éve ismeri a magyarokat és a nemzeti kisebbségeket. Hangsúlyozta, hogy szoros kapcsolatban áll Ausztriával, Magyarországgal és Közép-Európával, és hogy különösen aggódik a nemzeti kisebbségekért.

A kitüntetett még egyszer hangsúlyozta, hogy mélyen meghatódott, amikor megtudta, hogy megkapta a Magyar Érdemrendet. A díjat ünnepélyesen Nagy Andor magyar nagykövet és Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum Bécsi Magyar Kulturális Intézet igazgatója adta át.

Az ünnepség után Olt professzor a "Magyarország Ma" című lapnak elmondta, hogy mit is jelent számára a díj:

"Számomra ez a legnagyobb dolog, amit eddig kaptam. Az Osztrák Tudományos és Művészeti Becsületkeresztet is meghaladja. Különösen azért, mert mindig olyan emberekkel kell foglalkoznom, akik az újságírásban tevékenykednek, és olyan dolgokat írnak a mai Magyarországról, amit én egyszerűen már nem bírok elviselni, és mert évekig küzdöttem ellene"."

Hozzátette azt is, hogy manapság az újságírásban csőlátás van. "Csak korlátozott keretek között nézel. Többé már nem kutatsz. Csak felveszed, amit mások írnak, a folyosón maradsz, és én ezt nem bírom" - mondta.

Via: Ungarn Heute

Csatolt képek