III. Magyarok Brazíliában Konferencia

Konferencia a Brazíliában élő magyaroknak

 

Brazília egyik legismertebb karmestere, Julio Medaglia is az előadók között szerepelt. A brazil TV Cultura Prelúdio című komolyzenei tehetségkutató műsor zenei vezetője elérzékenyülten mesélt a Brazíliába kivándorolt magyar zenészekről, például a magyar hegedűművészhez, Sándor Herzfeldhez fűződő emlékeiről.  A magyar zene világát feldolgozó részben prof. dr. Marli Batista Ávila, a brazíliai Kodály Egyesület elnöke és Dr. Orbán Jolán, a Pécsi Tudományegyetem professzor asszonya is tartott előadást. Marli Batista Ávila évtizedek óta dolgozik a Kodály-módszer meghonosításáért Brazíliában. Orbán Jolán, a zongorista Boros Misi  édesanyja, Eötvös Péter drámáit népszerűsítette a konferencia vendégeinek. Boros Misi, a Virtuózok 2014-es nyertese elbűvölte a közönséget zongorajátékával. Ő kísérte Raquel Paulin brazil énekesnőt, aki magyar népdalokat adott elő, mégpedig magyar nyelven. Meglepetésként a Virtuózok brazil megfelelője, a Prelúdio 2017-es nyertese, a 13 éves Estefan Iatcekiw zongorista is fellépett.  

A III. Magyarok Brazíliában Konferencián idén helyett kapott egy új témakör, a magyar-brazil kereskedelmi kapcsolatok is. Prof. Dr. Paulo Feldmann közgazdász, az USP professzora tudományosan elemezte a két ország közötti gazdasági lehetőségeket. Bertalan Braun, magyar származású üzletember a hungaricumnak számító mangalica disznóhús brazíliai sikereiről számolt be, míg László Zsuzsanna kereskedelmi attasé a magyarországi befektetési lehetőségekről és exportálható magyar termékekről tartott előadást.

Ez a Konferencia Brazília és Magyarország közötti egyre szorosabb kapcsolat eredménye, mely során a kultúra és oktatás területén is évről évre nagyobb sikerek születnek, a Brazíliavárosi Magyar Nagykövetség, a São Pauló-i Magyar Főkonzulátus, a Magyar Rektori Konferencia, a Pécsi Tudományegyetem és a São Pauló-i Egyetem (Universidade de São Paulo) közös erőfeszítésének köszönhetően. A Konferenciát az Universidade de São Paulo magyar nyelv és kultúra tanfolyamának vezetői szervezték, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) anyagi támogatásával. Illusztris vendékkel nyitották meg és zárták le az eseményt: a São Pauló-i Egyetemrõl a Nemzetközi Akadémiai Kapcsolatok Intézetének igazgatóhelyettese, Prof. Dr. Laura Izarra , és a magyar tanfolyam koordinátora, Prof. Dr. Antonio Menezes Jr. tartott megnyitóbeszédet. Magyarországot Konkoly Norbert nagykövet és Teleki Szilárd főkonzul képviselte. Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára a magyar – brazil felsőoktatási kapcsolatokról tartott előadást. Szemerey Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank PADA alapítványának igazgatónője megnyitójának brazil portugál szavaival  tapsvihart váltott ki  a közönségből.  

(Kép forrása: https://hungarosnobrasil.000webhostapp.com)