Hogyan segíthet az ukrajnai menekülteknek?

Összefoglaltuk a legnagyobb szervezeteket, hogy hol és hogyan segíthet a rászorulókon.

Az Ukrajna elleni orosz támadás az egész világot sokkolta. Már több százezren menekültek el az országból és az első napokban több mint 85 ezer menekült érkezett Magyarországra. A jótékonysági nem kormányzati vagy segélyszervezetek azonnal mozgósítottak, hogy segítsenek az embereknek, akik remélhetőleg csak ideiglenesen hagyták el otthonaikat. A legrosszabb esetben akár 600.000 ukrán menekült érkezése is várható az elkövetkező időszakban. Számunkra, magyarok számára ez nemcsak azért nagyon fontos kérdés, mert Ukrajna az egyik szomszédos országunk, hanem azért is, mert jelentős számú magyar nemzetiségű ember él az országban. Összefoglaltuk a legnagyobb szervezeteket, hogy hol és hogyan segíthet a rászorulókon.

Az Ukrajna elleni orosz támadás második napján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon bejelentette, hogy nemzeti segélyvonalat hoznak létre a menekültek támogatására, az akció a "Híd Kárpátaljáért" nevet viseli. A 1357-es szám szombattól érhető el, minden hívás 500 forintba (1,35 euró) kerül. A segélyvonal csak Magyarországról érhető el! Az adományok számára egy számlaszámot is létrehoztak: 11711711-222222.

A Magyar Vöröskereszt is adománygyűjtő kampányt indított. Hívja a 1359-es számot, vagy utaljon pénzt a 10405004-00026548-00000009-es számlára (az közleménybe írja be, hogy humanitárius válság).

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkészítette kelet-magyarországi létesítményeit az Ukrajnából érkező menekültek fogadására. Nem fognak központi menekülttábort létrehozni nagyszámú menekülttel: A máltai létesítmények az érkezőket az erre a célra megnyitott helyiségekben fogják elhelyezni.

„Nincs becslésünk a várható menekültek számáról, de amikor a férőhelyek betelnek, létesítményeink további ideiglenes szálláshelyek létrehozásával tovább bővítik a kapacitást.”

Azt is elmondták, hogy tudomásuk szerint az eddig Magyarországra érkezők Magyarországon élő rokonoknál szálltak meg. Beregszászban (Ukrajna) is jelen vannak és segítik az ott élőket, különösen azokat, akik a körülmények és a közszolgáltatások bezárása ellenére maradnak. Az adományokat a 11784009-20200776-os számlaszámon, az adomanyozz.hu oldalon vagy a 1350-es telefonszámon várják.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet ezen az oldalon támogathatja (hívhatja a 1353-as adományvonalunkat is). A szervezet Beregszász mellett Lembergben is jelen van.

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány adománygyűjtő kampányához a 1355-ös adományvonal (300 forint) hívásával vagy a 10918001-555555-555555 (Ukrajna) számlára történő átutalással lehet csatlakozni, és van egy külön weboldal is. A kárpátaljai partnereknek már 3,5 millió forint értékű gyorssegélyt juttattak el, a Dunántúl központjából pedig élelmiszer- és egyéb segélyszállítmányokat irányítottak keletre.

A "Heti betevő" a Facebook-oldalán összeállított egy útmutatót arról, hogyan kell/lehet adományozni és segíteni. Ez szinte minden válsághelyzetben hasonló. A főbb pontok a következők:

Mindenekelőtt a segélyszervezeteknél kell tájékozódni arról, hogy pontosan mire van szükségünk a helyszínen: Ha például valaki ruhát kér valahol, pontosan azt adja, amire szüksége van! Ha télikabátra van szükségük, a nyári ruhák nem segítenek, csak kellemetlenséget okoznak, amivel a segélyszervezeteknek kell foglalkozniuk.

 

Ne adományozzon játékokat, könyveket, ruhákat, csak abban az esetben, ha az emberek kifejezetten kérik!

Élelmiszerek tekintetében ügyeljen arra, hogy ne romlandó élelmiszereket küldjön, hanem olyanokat, amelyeket minden további nélkül meg lehet enni, például konzerveket, csokoládét és energiaszeleteket. A száraztészta és az olaj nem romlik meg, de konyha nélkül használhatatlanok!

Minden textíliát (kabát, takaró, párna) adományozás előtt mosson ki!

Mindig hallgasson azokra a segélyszervezetekre, amelyeknek van tapasztalatuk az adományok koordinálásában! Fontos, hogy a válsághelyzetekben a segítségnyújtás úgy legyen megszervezve, hogy oda jusson el, ahol a legnagyobb szükség van rá!

+1. ALAPVETŐ és talán a LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgokat adjon, amelyeket Ön is megenne/viselne/használna. Ezek az emberek ugyanúgy éltek, mint Ön és én néhány nappal ezelőtt!

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat 800 kilogramm élelmiszersegélyt küldött az ukrajnai Beregszászba péntek kora reggel. A szervezet kész befogadni azokat is, akik Magyarországon keresnek menedéket. Azonnal 60 ember számára tudnak ideiglenes szállást biztosítani saját helyiségeikben, 2-2000 élelmiszercsomaggal és takarókkal, 100-100 vendégággyal, tábori konyhával és konyhai eszközökkel, valamint szükség esetén meleg ruházattal. Ezzel párhuzamosan a jótékonysági szervezet országos adománygyűjtő kampányt indított a rászorulók megsegítésére.

Az adományokat a 1358-as számon, a megfelelő honlapon vagy a 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámon (közlemény: Nemzeti koalíció) várják.

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja szintén a helyszínen van, és jelentése szerint jelenleg 7,5 millió ukrajnai gyermek van veszélyben. A következőket írják:

A szomszédos országban jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. A 8 éve tartó konfliktus okán mindeddig 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, több tízezer civil szerzett súlyos sérüléseket vagy veszítette életét. Az összecsapások eszkalálódásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is jelentősen megnövekedhet. Az UNICEF most is a helyszínen segít: támogatjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét.

A munkánk megszervezéséhez szükségünk van Önre!" - írja a szervezet, amely mindenekelőtt anyagi hozzájárulást vár, "hogy orvosi csapatokat, élelmiszert, vizet és ruhát küldhessünk a menekülteknek, akik sátrakban, matracokkal és takarókkal védve maradhatnak".

Ezen a weboldalon keresztül az ENSZ Ukrajnáért Humanitárius Alapítványnak is lehet adományozni 30, 75, 100 és 200 dollár értékben (1 dollár jelenleg kb. 330 forintnak felel meg). Ez az ENSZ-alap élelmiszersegélyt vagy menedéket nyújt a legkiszolgáltatottabb lakosság számára.

A "Budapesti Bike Maffia" az „Age of Hope” szervezettel együttműködve egy úgynevezett "ingyenkonyhát" hoz létre az ukrán határon, ahol főznek, szendvicseket és teát készítenek a rászorulóknak, akik fóliát és hálózsákokat is kapnak a hideg ellen. Mint írják, a következőkre van szükség (ruhaneműt nem kérnek): csomagolt kész szendvicsek, meleg étel konzervdobozokban, gyümölcslevek, szigetelő lepedők, takarók, hálózsákok, termoszok, babaápolási cikkek, nedves törlőkendők és tisztítószerek. Célszerű adományozás előtt felvenni velünk a kapcsolatot!

A Migration Aid hivatalos Facebook-oldalán a következőket írja:

  1. Önkénteseket keresnek a menekültek közvetlen ellátásához.
  2. Olyan földtulajdonosokat keresnek az ukrán határhoz közeli településeken, akik hajlandóak ideiglenesen fagymentes helyen tárolni az adományokat.
  3. Önkéntesek keresnek, akik beszélnek ukránul vagy oroszul, és alkalmanként tudnak segíteni a fordításban.
  4. Az online szervezésben és az adminisztratív munkában segíteni kívánó önkénteseket is szívesen látják.