A Kárpát-medence kerámiaművészete

Vörösváry Ferenc hatkötetes könyvsorozata elérthető a Libri-Bookline Könyváruházakban

Kulturális örökségünket tette láthatóvá Vörösváry Ferenc "A Kárpát-medence kerámiaművészete" című hat kötetes könyvsorozatában a jelen és a jövő generációi számára. Múzeumi raktárak és magángyűjtemények féltve őrzött kerámiatárgyiról készített felvételeket. A sorozat kiemelkedő jelentősége az, hogy a bemutatott kulturális emlékeknek körülbelül 50%-a eddig ismeretlen volt, mind a szakemberek, mind a gyűjtők, mind a múzeumlátogatók előtt.

 

Elhivatottsággal kutatta 8 ország több, mint 80 múzeumában és közel ennyi magángyűjtőjénél azokat a kerámiatárgyakat, amelyeket méltónak talált népeinkkel való megismertetésre. A kiválasztott tárgyak jelentős részéről saját maga készített felvételeket, kisebb részben a kapott fényképanyagot használta. Így közel 10 000 kerámiatárgyról körülbelül 30 000 fényképfelvétele van, amelyből valamivel több, mint 3 000 tárgy fotója került közlésre e sorozatban.

 

Egyszerre volt nemcsak kutatásvezetője és fényképésze a könyvsorozatnak, hanem felvállalta a megjelentetéshez szükséges közlési engedélyek biztosítását, a múzeumokkal való személyes kapcsolattartást, a kiadáshoz szükséges támogatások megszerzését.  Mindezeken túl részt vett a grafikai és nyomdai munka előkészítésében és média megjelenítésben is. A szövegek megírására - bár több, mint negyven éves gyűjtői, kutatói tapasztalattal rendelkezik - szakembereket kért fel.

 

  

 A Kárpát-medence e hatalmas tárgyi örökségét hat kötetben jelentette meg.

    Három kötet szól népi kerámiaművészetünkről:

          * Csupor István: Erdély népi kerámiaművészete (magyar, német és román nyelven)

          * Csupor István: Az Alföld népi kerámiaművészete (magyar és angol nyelven)

          * Csupor István: A Dunántúl, a Felföld és Felső-Tisza-vidék népi kerámiaművészete

   

    s további három kötet a polgári, nemesi, főúri kerámiákról:

          * Balla Gabriella: Holics, Tata és Buda kerámiaművészete

          * Radványi Diána, Réti László: A habánok kerámiaművészete (magyar, cseh és angol nyelven)

          * Marta Pastieriková, Alena Kalinová: A poszthabán kerámiaművészet (magyar és szlovák nyelven)

 

A kötetekhez ajánló sorokat írtak (a megjelenés sorrendjében):

Vizi E. Szilveszter, Pálinkás József, Andrásfalvy Bertalan, Jankovics Marcell és Áder János.

Média megjelenés:

HírTV, EchóTV, RTL Klub, Kossuth Rádió, Lánchíd Rádió, Gazdasági Rádió, Katolikus Rádió.   Magyar Nemzet, Népszabadság, Műgyűjtő, Neue Zeitung, Barátság, Figyelő, stb.

   

Vörösváry Ferenc célja az volt, hogy a Kárpát-medence népei számára elérhetővé  tegye ezen európai összehasonlításban is rangos kerámiaművészetet. E cél elérése érdekében az ismeretterjesztő-tudományos formát választotta. Így kívánt egy gazdag képanyagon keresztül, átfogó szakirodalmat biztosítani a jövő kutatóinak, muzeológusainak, magángyűjtőinek és magánembereinek. 

Csatolt képek