A Benczúr Gyula Rajziskola megnyitása

Szécsény/Benczúrfalva, 2020. július 16. – Ma adják át ünnepélyesen a Benczúr Gyula Rajziskolát Benczúrfalván. Benczúr Gyula, az egykori festőfejedelem halálának 100. éves évfordulója alkalmából nyitják meg a kapuit a nevét viselő művészeti iskolának. A Pro Arte et Natura Alapítvány a kormány 1193/2018 (IV.4.) számú határozatának alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával építtette fel a rajziskolát, ahol művészeti oktatás, tehetséggondozás mellett alkotóház fog működni.

Benczúr Gyula a XIX. század elismert festője, a történelmi festészet kiemelkedő művésze élete utolsó éveiben a Nógrád megyei Dolányban élt. Halála után a falut Benczúrfalvának nevezték el. Emlékének őrzését, méltó ápolását vállalta a Pro Arte et Natura Alapítvány. Benczúr Gyula volt az első hazai mesteriskola igazgatója, halálának 100. éves évfordulóján a nevét viselő rajziskola megnyitásával emlékeznek rá. Benczúr Gyula alkotásaiban megfestette a magyar nemzet történelmének legfontosabb eseményeit.

„Ha azt halljuk Benczúr Gyula, mi az első, ami az eszünkbe jut? Nagy valószínűséggel a megkérdezettek azonnal a Budavár visszavétele képre gondolnak. A millenniumra készült el a kép kétszáztíz évvel Buda visszafoglalása után, a győzelmet, az ünnepet, dicsőségünket mutatja. És bizton állíthatjuk, hogy a magyar történelmi festészet talán legismertebb, legcsodálatosabb alkotása.” - írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a megnyitóra küldött üdvözletében.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere írásban köszöntötte a Benczúr Gyula Rajziskola megnyitását – „Nagy öröm számomra, hogy abban a faluban, ahol Benczúr Gyula Mikszáth Kálmán javaslatára élete utolsó éveit töltötte, megnyitja kapuit a róla elnevezett rajziskola. Azok a diákok, akik itt tanulhatnak, nem csak a kiváló festő örökösének érezhetik magukat, hanem biztosak lehetnek abban is, hogy meg fognak ismerkedni azokkal az értékekkel, azzal a hittel, amelyek Benczúr életét meghatározták”.

„Ez a rajziskola, amely Benczúr Gyula nevét viseli, tanúságot tesz arról, hogy szeretett hazánk ismét visszatér régi identitásához, hűen a keresztény értékekhez” - mondta beszédében Dr. Vejkey Imre, a Parlament Igazságügyi bizottságának elnöke.

„Mélyen elégedett vagyok, hogy megvalósult, és most megnyitja kapuját a Benczúr Gyula Rajziskola. Ezzel véget ért egy hosszú folyamat, amelyet szívesen támogattam. A kezdeményezés erősíti régiónkat, a magyar kultúrát és hazánk identitását” – mondta Balla Mihály, országgyűlési képviselő.

A Pro Arte et Natura Alapítvány már lassan húsz éve tart alkotótáborokat, öt éve gyermekrajztábort. Ezzel az iskolával végre fedél alatt, nem csak nyáron en plein air, hanem egész évben tudnak különböző tematikájú tanfolyamokat tartani. Ezen túl otthont ad a ház az ide látogató alkotóművészeknek, akik ebben a szép természeti környezetben inspirálódnak. A művész faluja egykor, ma a művészek falujává válhat.

A rajziskola épülete egy régi tájjellegű, helyi védettségű parasztház helyreállításával készült el, amelyhez egy új modern részt csatlakoztattak. Az építkezés során is érvényesült az alapítvány szellemisége, a régi tiszteletével az új megalkotása.

„Amikor még csak gondolat volt a Pro Arte et Natura Alapítvány létrehozása, célkitüzéseinek meghatározása, felismerve azt a mély sebet, amit a magyar nemzetnek Trianon, majd később a Rákosi és Kádári diktatúra okozott, jött létre egy bátor és kitartó akarat, a mellőzött értékek helyreállításáért” – mondta felszolásában Ferencz Zoltán a Pro Arte et Natura Alapítvány kurátóriumának elnöke.

“Benczúr Gyula kastélyának felújítása után, ott turisztikai attrakciókkal várják majd a látogatókat, állandó kiállítás lesz életéről és műveiről. Benczúr Gyula jelenleg elhanyagolt mauzóleumát biztosan rendbe fogják hozni. A létrejött Benczúr Gyula Rajziskolával ez a három egység együttesen fogja emelni Magyarország kulturális erejét. Megvalósul régi vágyam, a Benczúr ház lesz a régió szimbóluma, mint Antwerpennek Rubens háza. Ez a kis falu az ide látogatóknak Magyarország régi dicsőségét fogja hirdetni, méltó elismerést szerezve a jelenben.” - mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója.

Csatolt képek